Aandelen Brokers

Geschreven door: S. Oegema gecontroleerd door: Mark de Groot Datum: 8 februari 2023

Op zoek naar de beste aandelen brokers van Nederland? Via onze onafhankelijke vergelijking kom je er snel achter wat voor jou de beste aandelen broker is.

Beleggen in aandelen kan via verschillende aandelen brokers. Wat is nu de beste broker? De beste aandelen broker vind je door te vergelijken. Wij hebben de 10 beste aandelen brokers op een rij gezet. Deze aandelen brokers vergelijken we op basis van een aantal belangrijke punten, zoals Nederlandse broker, klantenservice, tarieven en voor- en nadelen.

€0

Minimale storting

5.0

€0

Minimale storting

4.5

€50

Minimale storting

4.5

€2000

Minimale storting

4.3

€3000

Minimale storting

4.3

€0

Minimale storting

4.0

€0

Minimale storting

4.0

€0

Minimale storting

3.8

€50

Minimale storting

3.8

€0

Minimale storting

3.3

Vergelijking kosten aandelen brokers

Aandelen kopen en verkopen is niet gratis. Je betaalt voor elke transactie zogenaamde transactiekosten. Daarnaast rekent een online broker een service fee. Meestal is dit een vast percentage over je inleg per maand. Maar soms is het een vast bedrag – ongeacht hoeveel en hoe vaak je inlegt. Naast de transactiekosten en service fee kunnen online broker andere kosten rekenen. In de tabel hieronder staan de meest belangrijke kosten van onze top 10 aandelen brokers:


DEGIROEtoroBUX0ING Zelf op de Beurs ABN Amro Zelf BeleggenRabobank Zelf BeleggenLYNXFlatexSaxo Bank*Brand New Day
Aandelen Nederlandse markt€2,500% commissie op aandelen€0 of €1€1 +0,10%€5+ 0,05%€5+ 0,05%Vanaf €6€ 3,900,10% – 0,15%
Aandelen buitenlandse markt€0,50 (US)0% commissie op aandelen€0 of €1€1 + 0,10%€10 + 0,10%€10 + 0,1% of €35 +0,4%Vanaf $5 (US)€ 3,900,10%- 0,15%
Conversie/ valuta kosten0,25%Vanaf 50 pips0,25%0,25%0,25%0,25%$40,25%
Service fee€ 0€ 0€ 0€20 +0,40%0,06%- 0,20%€5- €100 per kwartaal€5 per maand (wordt vermindert met de transactiekosten)€0€3,50 + 0,01% per maand (max. € 48)0,44% per kwartaal
Minimum inleg€ 1$50€ 1€ 1€ 50€ 1€ 3.000€1€ 2.0000,5% stortingskosten
Geld opnemen€ 0$5€ 0€ 0€ 0€ 0€0 bij 1 opname per kalendermaand€0€ 0€ 0
Minimale geldopname$30€ 10
Commissiekosten€ 00% aandelen€ 0€ 0€ 0€ 0€ 0€0€ 0
Overnight fee€ 0Verschilt per markt€ 0€ 0€ 0€ 0€ 03,5%€ 0
Inactiviteitskosten€ 0$10 per maand na 1 jaar inactiviteit€ 0€ 0€ 0€ 0€ 0€0€ 0
Beheerkosten0%€ 0€ 0€ 0€ 0€ 0€ 0€0 € 00,15-0,17% fondskosten per jaar
Demo account€ 0€ 0€ 0€ 0€ 0€0€ 0
*Gebaseerd op het Green Pakket (voor allround beleggers)
Bijgewerkt op 23 december 2021

Wat zijn aandelen brokers?

Het woord zegt het al: via een aandelen broker kun je aandelen kopen en verkopen. Dit doe je op een beleggingsplatform. Een aandeel is een stukje van een bedrijf. Op het moment dat het aandeel in waarde daalt, maak je verlies op je belegging. De koers bepaalt dus of je winst of verlies maakt. Daarnaast keren bedrijven soms een deel van de winst uit aan hun aandeelhouders. Dit heet dividend.

Beleggen in aandelen is geschikt voor de lange termijn. Het risico is een stuk lager dan bijvoorbeeld CFD en crypto. Het kopen en verkopen van aandelen kost geld. Je betaalt kosten aan de online aandelen broker. Hoe hoog de kosten zijn, verschilt per broker.

Man en vrouw kopen aandelen

Actief of passief beleggen

Wil je beleggen via een aandelen broker? Dan bepaal je eerst wat voor type belegger je bent:

Actieve belegger

Passieve belegger

Als actieve belegger beleg je meerdere keren per maand of kwartaal. Je bepaalt zelf in welke aandelen je belegt. En je houdt de markt goed in de gaten. Zo probeer je een zo hoog mogelijk rendement op je aandelen te behalen.

Als passieve belegger beleg je in een beleggingsfonds. Je maakt één keer een bedrag over of belegt automatisch een vast bedrag per maand. Via het beleggingsfonds wordt je geld over verschillende aandelen gespreid, waarbij rekening wordt gehouden met jouw risicoprofiel. 

Wil je weten of beleggen in aandelen Halal of Haram is? Check dan onze blog.

Meest gekozen

€0

Minimale storting

DEGIRO is opgericht in 2008 door vijf voormalige medewerkers van BinckBank in Amsterdam. Het is dan ook Nederlandse broker. Destijds is het opgericht om diensten te leveren aan professionele partijen. Vanaf 2013 zijn de diensten ook beschikbaar voor particuliere klanten en is de website gelanceerd in Nederland.

In 2007 wordt de beleggingsfirma eToro opgericht door een aantal ondernemers uit Israël. Hun missie is dat beleggen voor iedereen, overal en altijd, mogelijk wordt. Daarnaast willen ze ervoor zorgen dat beleggers minder afhankelijk worden van de traditionele financiële instellingen. Om dit te realiseren begint het bedrijf een online handelsplatform.

€0

Minimale storting

Veelgestelde vragen

Wat is de beste aandelen broker?

DEGIRO, eToro en BUX0 worden over het algemeen gezien als de beste aandelen brokers. Deze drie brokers springen eruit door het gebruiksgemak, lage kosten en klantenservice. Echter, wat de beste aandelen brokers voor jou is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Door te vergelijken, zie je snel welk platform het beste bij jouw wensen past. En dit kan een andere broker zijn dan onze top 3.  

Waarom rekent een online aandelen broker kosten?

Het aanbieden van beleggingsproducten en een handelsplatform kost geld. Deze kosten worden doorberekend aan de beleggers in de vorm van allerlei kosten, Zoals beheerkosten, een service fee of beheerkosten. Maar het uitvoeren van elke transactie kost het platform ook geld. Dit zijn de zogenaamde transactiekosten. Hoe hoog de kosten precies zijn, verschilt per broker. Maar hangt ook af van je beleggingsgedrag. Ben je een zeer actieve handelaar? Dan zul je meer kosten betalen dan iemand die passief belegt. Daarnaast krijg je soms te maken met valutakosten. Elke online broker heeft een verdienmodel. Beleggen is nooit gratis. 

Waar let ik op tijdens het vergelijken?

 • De kosten: de tarieven voor beleggen in aandelen zijn bij de ene broker lager dan bij de ander. Daarnaast bepaalt het aantal transacties dat je doet hoe hoog de transactiekosten zijn. Sommige brokers bieden lagere transactiekosten aan, maar een hogere service fee. Kijk daarom goed naar alle kosten en niet alleen naar de transactiekosten. Soms lijkt een broker goedkoop, maar is dat achteraf niet zo. 

 • Het aanbod: beleggen kan in allerlei beleggingsproducten. Zoals aandelen, obligaties, ETF’s, crypto en CFD. Maar niet elk platform biedt alle mogelijkheden aan. Wil je specifiek beleggen in een bepaald product? Kijk dan eerst of de online broker dit aanbiedt. 

 • Mogelijkheden van de broker: op zoek naar de beste broker? Kijk goed naar het handelsplatform. Dit is de plek waar je orders plaatst, financiële informatie vindt en analyses doet. Het ene platform is geavanceerder dan het andere. Bij sommige online aandelen brokers kun je bijvoorbeeld een volledige technische analyse uitvoeren en bij de ander niet. Ook het handelsaanbod varieert tussen brokers. 

 • De voorwaarden: in de kleine lettertjes staan alle algemene voorwaarden van de broker. Deze zijn per broker verschillend. Zijn er bijvoorbeeld extra regels of verborgen kosten? Hoe zit het met risico? Lees de voorwaarden goed door. 

 • De betrouwbaarheid: wanneer je geld belegt wil je dat dit veilig is. Staat een online broker bijvoorbeeld onder toezicht van de AFM? Kun je een klacht indienen bij het KIFID? Nederlandse brokers moeten voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Maar voor buitenlandse brokers geldt dit niet. Zij vallen onder het rechtssysteem van een ander land. Dit kan tot problemen leiden wanneer je bijvoorbeeld een conflict hebt met de broker. 
 • Hoe open ik een account bij een online aandelen broker?

  Het openen van een account doe je online via de website van de broker. Hoe het aanmeldingsproces precies verloopt, verschilt per broker. 

  Wat zijn transactiekosten?

  Het woord zegt het al: het zijn de kosten per transactie. Bij de meeste brokers bestaan de transactiekosten uit 2 delen. Een basistarief plus een variabel tarief. Het variabele tarief is een percentage van het bedrag of volume van de order. Hoe hoog het variabele tarief is, hangt af van de transactie.