Freedom24

logo van freedom24

Freedom24 is een online trading platform en onderdeel van de internationale effectenmakelaar Freedom Finance Europe Ltd. Freedom Finance maakt het als enige EU gevestigde effectenmakelaar mogelijk voor particuliere beleggers om nieuwe aandelen te kopen voor de initiële prijs, ook wel IPO’s genoemd. Daarnaast kun je beleggen in aandelen, ETF’s, US opties en kun je op het platform sparen tegen een hoge rente op een D-rekening. Het handelsplatform geeft vrijblijvend nieuws en aanbevelingen. Op de website van Freedom24 open je gemakkelijk binnen 10 minuten een effectenrekening en kun je starten met handelen.

Geschreven door: Laurien Peper gecontroleerd door: Gabriel B.  Datum: 8 juni 2022

Wie is Freedom24?

Het online portaal Freedom24 is een project van Freedom Finance Europe Ltd., de Europese dochteronderneming van de openbare holding Freedom Holding Corp opgericht in 2008. Het hoofdkantoor bevindt zich in de VS. Naast dit hoofdkantoor heeft de broker 102 operationele kantoren verdeelt over 10 landen. Met meer dan 10 jaar ervaring en 2.000 medewerkers heeft Freedom Finance de juiste expertise in huis om meer dan 400.000 klanten te bedienen.

Wat houdt het platform Freedom24 in?

Het platform van Freedom24 is uniek, doordat zij het voor particulieren mogelijk maken te investeren IPO’s (IPO is de beursintroductie van een onderneming). Normaal gesproken zijn IPO’s minder  toegankelijk voor particulieren wegens de hoge instapbedragen. Door je aan te melden bij Freedom24 krijg je toegang tot verschillende beurzen, waaronder de Amerikaanse beurs. Je kunt beleggen in zeven verschillende markten en krijgt toegang tot meer dan een miljoen verschillende financiële instrumenten. Je kunt investeren in S&P 500 aandelen en in bedrijven, zoals Apple, Google en Coca Cola. Bij het openen van een rekening kun je kiezen uit verschillende tarieven. Tevens krijgt een nieuwe klant een starttarief om het platform te leren kennen zonder commissie. Bij het All inclusie plan bieden ze ook ondersteuning en beleggingsaanbiedingen door middel van een persoonlijke manager.

Starten met investeren bij Freedom24

 • Account aanmaken: Een account aanmaken op de website gaat eenvoudig en snel binnen 10 minuten. Upload eenvoudig een foto van jouw ID en een adresbewijs, zodat je kan starten.
 • Geld investeren: Je dient geld op jouw account te zetten, zodat je kunt beleggen in het gewenste product. Dit kan met een Mastercard of bankoverschrijving en binnenkort zelfs met iDeal.
 • Kies een product: Kies een product uit het diverse aanbod producten van Freedom24.
 • Koop het product: De laatste stap om te beleggen is om het gekozen product daadwerkelijk aan te schaffen. Dit product wordt dan zichtbaar in je dashboard, wanneer de transactie is voltooid.
logo van freedom24

Voor- en nadelen handelsplatform

 • Een account aanmaken is gratis en snel
 • Aanbevelingen en het kopen van nieuwe aandelen (IPO’s)
 • Handelen in het buitenland
 • Toegang tot handelsideeën
 • IPO’s zijn risicovoller
 • Het opnemen van geld kost €7

Betrouwbaarheid en veiligheid van het platform

Als je wil starten met beleggen via Freedom24, is het van belang te weten hoe betrouwbaar de brooker is. Freedom Finance Europe Ltd. maakt het als enige in de EU gevestigde effectenmakelaar mogelijk voor particuliere beleggers om te beleggen in IPO’s van bekende bedrijven, zoals Airbnb. Freedom Finance Europe (Freedom Holding Corp.) staat namelijk genoteerd op de Nasdaq (FRHC). De holding staat onder toezicht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Daarnaast staat Freedom Finance Europe Ltd. onder toezicht van de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC) en staan ze geregistreerd op de BaFin in Europa. Freedom24 werkt volgens de MiFID II-regels, een wetgevingskader met hoge beschermingsniveaus voor beleggers. Uiteraard zijn nog meer factoren waarmee je de betrouwbaarheid van Freedom24 kunt bepalen. Hiervoor kun je verschillende onafhankelijke platformen bekijken, zoals Trustpilot.

Ervaringen van beleggers

Om goed inzicht te krijgen in de kwaliteit en betrouwbaarheid van Freedom24, kun je naar de ervaringen van andere beleggers kijken. Het platform van Freedom24 heeft ruim 400.000 gebruikers. Ervaringen van beleggers zijn te vinden op verschillende onafhankelijke platformen, hierdoor krijg je een goede algemene indruk van de broker. Trustpilot is bijvoorbeeld een waardevol platform, zij verzamelen verschillende ervaringen van consumenten voor uiteenlopende producten en diensten. Ook beleggers laten hier reviews achter over klanttevredenheid en bijvoorbeeld uitbetalingen.

De betrouwbaarheid 

Tevens kun je bekijken of het platform betrouwbaar is door ervaringen met de klantenservice te bekijken. Indien er problemen zijn, is het van belang dat je contact op kan nemen met de klantenservice en zij jou hiermee verder helpen. Hacken is ook een belangrijk onderwerp omtrent betrouwbaarheid. Wanneer een website vaak gehackt is geweest, is de site minder betrouwbaar. Freedom24 staat hier niet bekend om en maakt gebruik van een eigen platform genaamd Tradernet.

Welke handelsproducten heeft Freedom24?

Freedom24 heeft ruim een miljoen verschillende handelsinstrumenten op toonaangevende wereldbeurzen. Nadat je een account heb aangemaakt en geld hebt gestort op het account, kun je een handelsproducten kiezen. Denk hierbij aan nieuwe aandelen (IPO’s), aandelen, ETF’s, obligaties, opties en futures. Daarnaast biedt de broker ook 3% rente per jaarlijkse storting in Amerikaanse dollar op een spaarrekening.

 • IPO’s
 • Aandelen
 • ETF’s
 • Bedrijfs- en staatsobligaties
 • Opties
 • Futures
 • Investeringsfondsen
 • D-rekening

Wat is een IPO

IPO is de afkorting van Initial Public Offering, een IPO is de beursintroductie van een bedrijf. Dit betekent een bedrijf beursgenoteerd wordt en zijn aandelen te koop aanbiedt op de beurs. Hiermee trekt een bedrijf nieuw kapitaal aan.

Bij Freedom24 kun je handelen in IPO’s. 

Handelen in IPO’s bij Freedom24

Om een aanvraag voor een IPO in te dienen bij Freedom24, is er een instapdrempel van $2.000. De analisten van Freedom24 zijn continu bezig met het analyseren en selecteren van de meest interessante IPO’s. Nadat de analisten van Freedom24 een IPO hebben geselecteerd, krijg je als klant enkele dagen de tijd om een aanvraag te doen voor deelname aan de specifieke IPO. Freedom24 stuurt vervolgens een collectieve aanvraag naar de acceptant. Hierdoor maken zij het mogelijk om als particulier te beleggen in IPO’s.

Als de beursgang definitief is, mogen de gekochte aandelen niet worden doorverkocht voor 93 dagen. Dit is de zogenaamde lock-upperiode. Na deze lock-upperiode heb je de mogelijkheid het nieuwe aandeel te verhandelen. De risico’s van een IPO zijn hoger dan gemiddeld, maar het rendement kan daarentegen ook hoog zijn. Freedom24 noemt zelfs een gemiddelde koersverhoging van 53% voor IPOs na de lock-upperiode.

Kosten beleggen bij Freedom24

Freedom24 is uniek doordat het in Europa de laagste prijs heeft voor US opties ($0,65) en gebruikmaakt van flexibele kostenplannen. Op de website van Freedom24 vind je een tabel met vijf verschillende tarieven; Promo, All inclusieve in USD, Smart in EUR, Fix in EUR en een Super in EUR plan. Door het Promo tarief start je gratis. Dit betekent dat je geen provisie per aandeel betaalt, geen minimum bestedingsorder hebt en gratis sms-notificaties ontvangt. Na 30 dagen wordt dit tarief automatisch omgezet naar Smart in EUR. Voor het Smart in EUR plan betaal je geen maandelijkse fee en kun je handelen in aandelen en EFT’s voor €2,00 per order en €0,02 per aandeel. In de tabel vind je een overzicht met de tarieven van Freedom24.

PromoAll inclusive in USDSmart in EURFix in EurSuper in EUR
Kosten per maand€0$0€0€10€200
Provisie, per aandeel€0$0,5% + 0,012€0,02€0,012€0,008
Minimum per bestensorder€0€2,00€1,20€1,20
Sms-notificatie€0$0.00€0,05€0,03€0,03
Betaling met creditcard0,00%2,50%2,50%2,50%2,50%
 Het promo tarief is voor nieuwe klanten en geldt 30 dagen. Vervolgens wordt deze omgezet naar SmartOndersteuning en beleggingsaanbiedingen van persoonlijke manager  Lager kosten dan bij andere brokersMaximale winst voor grote hoeveelheid transacties

De vergoeding per transactie voor IPO’s zijn afhankelijk van de waarde van de activa op de effectenrekening aan het einde van de werkdag, voorafgaand aan de datum van de IPO. Het bedrag van de activa bestaat uit het bedrag van de liquiditeiten en de waarde van de op de markt gewaardeerde effecten (NAV).

Activa effectenrekening% vergoeding per transactiebedrag 
Activa effectenrekening% vergoeding per transactiebedrag 
< $ 20.0005%
> $ 50.0003%

Bij verkoop of terugtrekking van een aandeel, aangekocht als IPO, geldt een percentage van 0,5% van het transactiebedrag.

Voor- en nadelen Freedom24

 • Unieke kans om te handelen in IPO’s
 • Verschillende kostenplannen
 • Lage transactiekosten en de laagste prijs voor US opties in Europa
 • Gemiddeld rendement op nieuwe aandelen (IPO’s) van 53%
 • Toegang tot D-rekening met 3,00% rente
 • Toegang tot beleggingsideeën, nieuws en gedetailleerde analyses
 • Groot aanbod kan overweldigend zijn
 • Je betaalt €7 om geld op te nemen
 • Door de grote vraag naar IPO’s, kan er gedeeltelijk worden voldaan aan de aanvraag om aandelen tegen IPO-prijs te verkrijgen.

Voordelen

Unieke kans om te handelen in IPO’s

Freedom24 is een van de weinige effectenmakelaars waar je met een relatief laag bedrag ($2.000) kunt instappen. Freedom24 analyseert en selecteert zelf de meest interessante IPO’s waar je in kunt beleggen.

Verschillende kostenplannen

Door de vijf verschillende kosten plannen heb je de mogelijkheid een passend plan te vinden en de eerste 30 dagen het platform gratis uit te proberen.

Lage transactiekosten

De transactiekosten verschillen per plan, maar zijn voor alle plannen relatief laag.

Gemiddeld rendement op IPO’s van 53%.

Freedom24 geeft zelf een rendement van gemiddeld 53% aan. Echter, waarschuwen zij wel voor de hogere risico’s van IPO’s.

Toegang tot D-rekening met 3,00% rente

Stort gemakkelijk je winst op een D-rekening. Dit is een dollar spaarrekening. De rente op deze spaarrekening is 3,00%, waardoor je op een passieve manier je spaargeld kunt vergroten. De D-rekening heeft een dagelijkse interestopbrengst, het minimumbedrag is 120 USD en er is geen maximumbedrag. Tevens is het handig om op deze rekening Amerikaanse dollars te parkeren tussen actieve handelsperiodes in, zodat je geen kosten betaalt voor het wisselen van valuta.

Toegang tot beleggingsideeën, nieuws en analyses

Freedom24 publiceert beleggingsideeën, nieuws en gedetailleerde analyses. Zij geven jou ideeën voor beleggingen. Hierdoor hoef jij niet onvoorbereid een aankoop te doen.

Nadelen

Groot aanbod kan overweldigend zijn

Het grote aanbod in handelsproducten kan overweldigend zijn voor een beginnende belegger. Daarentegen biedt het grote aanbod ook mogelijkheden en is er voor iedere belegger een geschikt handelsproduct.

Je betaald €7 om geld op te nemen

Het storten van geld is geheel kosteloos bij Freedom24, maar voor het opnemen van geld moet je €7 betalen.

Door de grote vraag naar IPO’s, kan er gedeeltelijk worden voldaan aan de aanvraag om aandelen tegen IPO-prijs te krijgen.

De hoeveelheid aandelen die je ontvangt, hangt af van het bedrag dat jij hebt geïnvesteerd en de toewijzing. De toewijzing hangt af van de vraag en het aanbod naar de IPO en jouw eigen handelsactiviteit. Actieve, trouwe klanten worden namelijk beloont met meer aandelen dan nieuwe gebruikers. Dit gebeurt op basis van een zichtbare score binnen het platform. 

Score bepaling binnen het platform

Bij Freedom24 kun je als belegger een score tussen de 1 en 5 krijgen. Je score stijgt door meer gebruik te maken van de diensten van Freedom24. Hoe hoger jouw score, hoe meer aandelen je doorgaans ontvangt. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de populariteit van de IPO. Jouw score wordt automatisch geüpdatet in jouw Freedom24 profiel, hierdoor is het transparant en weet jij precies wat jouw score is. 

De score wordt bepaald op basis van:

– De liquiditeit van jouw portfolio: hoe meer aandelen jij koopt, hoe hoger jouw score

– Het kopen van FRHC aandelen verhoogt je score. Dit zijn aandelen van het bedrijf achter Freedom24.

– Door veel te handelen neemt je score toe, met uitzondering van IPO’s.

– Door mee te doen met een gelijk bedrag aan alle IPO’s, verhoogt je score.

Voor een maximale score van 5 hoef je gelukkig niet op alle vlakken maximaal te scoren, in jouw profiel kun je precies zien op welke vlakken je nog hoger kunt scoren. Het is relatief gemakkelijk om een score van 3-4 te behalen op korte termijn. Het is handig om hiervoor gebruik te maken van de de commissie vrije eerste maand. Met deze commissie vrije maand kun je een liquide beleggingsportefeuille op te bouwen, dit zal je score verhogen om meer aandelen te krijgen tegen initiële prijzen (IPO’s).

Waardoor onderscheidt Freedom24 zich van de rest?

Freedom24 onderscheidt zich met name doordat zij het mogelijk maken voor particulieren om te handelen in IPOs met een laag instaptarief. De analisten van Freedom24 analyseren en selecteren voor hun beleggers de meest interessante IPO’s. Nieuws en analyses over de markt wordt tot in detail gedeeld door Freedom24. Je kunt ook gebruikmaken van ondersteuning en beleggingsaanbiedingen van een persoonlijke manager. Het platform heeft een uitgebreid aanbod, is gebruiksvriendelijk en heeft lage handelstarieven.

De ervaring van beleggers met Freedom24

Verschillende gebruikers van Freedom24 delen hun mening over het platform op Trustpilot. Zij delen op dit platform voor- en nadelen over hun ervaring met het platform van Freedom24. Vaak benoemen de beleggers de 0% commissie en gebruiksvriendelijkheid als een groot pluspunt. Ze zijn erg positief over de klantenservice en de behulpzaamheid van de medewerkers. Over het algemeen zijn de beleggers zeer tevreden of het gebruik van Freedom24.

 • Handelen in IPOs
 • Lage tarieven, geen verborgen kosten 
 • Gebruiksvriendelijk

Handelen in IPOs

Handelen in IPO’s onderscheidt Freedom24 van andere brokers en biedt unieke kansen voor beleggers door het lage instaptarief. Dit komt ook voort uit de reviews van huidige beleggers bij Freedom24, zij zijn over het algemeen tevreden over het handelen in nieuwe aandelen (IPO’s) en benoemen dat het erg uniek is.

Lage tarieven

Gebruikers zijn tevreden over de lage commissies. Nieuwe gebruikers betalen de eerste 30 dagen geen commissie. In de reviews op Trustpilot komt wel naar voren dat je na 30 dagen wel commissie betaalt. Freedom24 communiceert van tevoren dat kosten voor geld opnemen €7 per keer zijn, uit reviews blijkt dat beleggers dit als een nadeel ervaren. Daarentegen is het storten van geld gratis en zijn de commissies in vergelijking tot ander platformen laag.

Voor welk type belegger is deze aanbieder geschikt?

Niet iedereen is ervaren in beleggen. Door de grote hoeveelheid verschillende handelsproducten is er voor ieder type belegger een geschikt product te vinden. Hierdoor kun je met ieder ervaringsniveau instappen bij Freedom24. Als beginner is het van belang de risico’s goed in kaart te brengen en je te verdiepen in de verschillende handelsproducten. Weet van te voren hoeveel en hoe lang jij jouw geld opzij moet zetten om eventueel gewenst resultaat te boeken.

Beginnende belegger

Een beginnende belegger kan zich gemakkelijk registreren bij Freedom24. Na registratie kun je direct zien welke producten beschikbaar zijn. Bij Freedom24 zijn er geen beperkingen voor beginnende beleggers. Een investering geeft altijd risico’s, want een bedrijf kan bijvoorbeeld failliet gaan. Risico’s kun je verlagen door jouw geld te spreiden over verschillende producten. Freedom24 geeft voldoende informatie om het risico van het product in kaart te brengen, laat je goed informeren over beleggingen als beginner.

Risico’s 

Als je gaat beleggen is het van belang te weten welke risico’s je kunt dragen. Wees je bewust van het benodigde budget om een risico te kunnen dragen. Risico’s van aandelen zijn bijvoorbeeld groter dan van obligaties. Een obligatie verzekert je namelijk van een vooraf bepaald rendement per jaar, waardoor je weet waar je aan toe bent. Bij Freedom24 kun je ook handelen in bedrijfs- en staatsobligatie. 

Actief en passief

Als belegger kun je op twee manieren bezig zijn met beleggen; actief en passief. Dit is afhankelijk van jouw voorkeur en investeringsdoel. 

Actief beleggen

Als actieve belegger betekent het dat je producten aanschaft om hier bijvoorbeeld mee te handelen. Om winst te maken, verkoop je het product voor een hoger tarief dan waar je het initieel voor hebt gekocht. Deze winst kun je vervolgens weer investeren in nieuwe beleggingen. Dit noem je ook wel short-term investeringen. 

Passief beleggen

Bij passief investeren laat je de investeringen voor een langere tijd vast staan, zodat je bijvoorbeeld kunt sparen voor een extra pensioen. Dit zijn ook wel long-term investeringen.  Bij Freedom24 kun je hiervoor ook de D-rekening gebruiken. Jouw liquide middelen kun je gemakkelijk overboeken van de effectenrekening naar de spaarrekening en omgekeerd, met slechts een paar klikken. Het kan efficiënt zijn om geld op een D-rekening te zetten tussen periodes van actieve investeringen, om passieve inkomsten te blijven ontvangen. Het is ook gemakkelijk om dollars te behouden, zodat je Amerikaanse aandelen kan verhandelen zonder kosten van een valutawissel.  

Veelgestelde vragen over Freedom24

Is beleggen bij Freedom24 veilig? 

Beleggen kent altijd risico’s. De beleggingen die je doet via de website zijn altijd beschermd door middel van Special Purpose Vehicle (SPV). Jouw vermogen is hierdoor gescheiden van het bedrijf. 

Hoe kunnen de transactiekosten laag zijn?

Door de nieuwste technologieën toe te passen wordt er efficiënt gewerkt. Hierdoor blijven de transactiekosten laag.

Moet je betalen voor storten en opnemen?

Voor het storten van geld hoef je niet te betalen bij Freedom24. Daarentegen zijn er wel kosten verbonden aan het opnemen van geld, deze bedragen per keer €7.

Waardoor kan ik met een laag-instaptarief beleggen in IPO’s?

Normaliter is het beleggen in IPO’s niet toegankelijk door de hoge instap bedragen. Doordat Freedom24 collectief in IPO’s belegt, maken zij beleggen in IPO’s mogelijk met een instaptarief vanaf $2.000.

Welk belastingtarief is van toepassing?

Het belastingtarief van beleggingen hangt af van het land waar je je bevindt en de geldende dividend regels. Je draagt ten allen tijde belasting af over het vermogen.

Freedom24 ervaring

Uit de review blijkt dat Freedom24 een uniek platform is in Europa, je kunt namelijk als particulier nieuwe aandelen kopen van bedrijven die net op de beurs zijn verschenen, tegen de initiële/IPO-prijs. Daarnaast geven ze toegang tot internationale aandelen en stellen ze gedetailleerde analyses beschikbaar, waardoor je een gedegen keuze kunt maken. Het platform is gebruiksvriendelijk en heeft het lage commissies. 

Disclaimer

Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten brengen altijd het risico van kapitaalverlies met zich mee. Beleggingen in een beursgang kunnen extra beperkingen met zich meebrengen. De prognose of in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.