De spaarrente is al lange tijd erg laag. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om hun geld te beleggen. Zelf beleggen kan op twee manieren: actief of passief. Benieuwd wat het verschil is tussen actief beleggen en passief beleggen? Dat lees je in dit artikel.
Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Je kunt je geld verliezen. Dat is altijd zo. Ongeacht welke vorm van beleggen je kiest. Of je nu actief belegt in cryptomunten via een crypto broker of je geld stop in een passief indexfonds bij een aandelen broker, houd altijd rekening met de risico’s. Bovendien is het hebben van kennis belangrijk. Beleggen kan erg lastig zijn. Lees je daarom goed in, zodat je de beleggingsvorm en online broker kiest die het beste bij je past.
Actief en passief beleggen: wat is het?
Wie belegt, investeert zijn geld met de bedoeling daar in de toekomst financieel voordeel mee te behalen. Beleggen kan op heel veel verschillende manieren. De meest bekende beleggingsproducten zijn aandelen. Je koopt dan een stukje van een bedrijf, dat je hopelijk met winst weer verkoopt.
Hoeveel het geld in waarde is gestegen, noemen we het rendement. Oftewel: de winst. Hoe hoger het rendement, hoe meer je investering in waarde is gestegen. Hierbij geldt het gezegde: ‘high risk, high reward’. Oftewel: hogere rendementen gaan vrijwel altijd samen met hogere risico’s.
Daarom kun je als belegger kiezen uit verschillende beleggingsstrategieën. Wie kiest voor een passieve beleggingsstrategie neemt meestal vrij weinig risico. Bij een actieve beleggingsstrategie hoort meer vaak meer risico. Hoe dat zit, wordt hieronder uitgelegd.
Wat is actief beleggen?
Wie actief belegt, is – zoals het woord al zegt – actief bezig met het handelen in beleggingsproducten. Dit houdt in dat je zelf onderzoek doet naar de bedrijven, de koersen in de gaten houdt en de juiste aandelen koopt. En zodra jij denkt dat het goed is, verkoop je de aandelen weer. Hopelijk met winst. Het doel van actief beleggen is om op korte termijn een hoger rendement dan de marktindex te behalen. Met een passieve beleggingsstrategie wordt de groei van de markt gevolgd; met een actieve beleggingsstrategie wordt geprobeerd meer rendement te halen dan de markt. Timing is dus essentieel.
Op het juiste moment instappen. En weer uitstappen. Dat is belangrijk bij actief beleggen. Daarom kopen en verkopen actieve beleggers regelmatig aandelen. Het aantal transacties kan behoorlijk oplopen. Een extreem voorbeeld hiervan is daytraden. Hierbij voeren actieve beleggers per dag meerdere transacties uit. Actief beleggen kan ook een stuk minder vaak. Maar het principe is hetzelfde: je hebt een actieve houding, houdt de koersen goed in de gaten en probeert op het juiste moment in of uit te stappen.
Wie net te laat instapt of uitstapt, loopt het risico verlies te maken. Omdat de timing zo belangrijk is, gaat actief beleggen samen met hogere risico’s. Actieve beleggers maken vaak gebruik van technische analyses om zo het juiste moment te bepalen. Dat kan goed gaan. En er worden hogere rendementen behaald. Maar ook fout, en je verliest je geld. Voor actief beleggen is daarom wel de nodige kennis vereist. Wie niet weet wat hij aan het doen is, loopt meer risico om zijn geld te verliezen.
Wat is passief beleggen?
Het tegenovergestelde van actief beleggen is passief beleggen. Passief beleggen doe je in indexfondsen. Dit houdt in dat je geld investeert in een fonds, die een bepaalde index volgt. Een index is bijvoorbeeld de Amsterdam Exchange Index (AEX).
Een indexfonds investeert in alle bedrijven die bij zo’n index zijn aangesloten. De koers van de index is dan het gemiddelde van de koers van al deze bedrijven samen. Zo volgt het indexfonds de koers en beleg je als het ware in een mandje vol met verschillende bedrijven. Je doet van te zelf voren geen onderzoek naar al die losse bedrijven. Maar je koopt wat er in de index zit. En verkoopt wat er uit de index gaat.
Daarom gaat passief beleggen niet samen met het doen van veel transacties. Je stapt in, en kunt eventueel periodiek bijleggen. Vervolgens blijf je een langere tijd zitten. Verwacht met passief beleggen dan ook geen hoge rendementen op korte termijn. Door passief te beleggen wordt het risico gespreid, omdat je rendement niet afhangt van de prestaties van één specifiek bedrijf. Een daling van het ene bedrijf wordt gecompenseerd door een stijging van een ander bedrijf. Passief beleggen is daarom voor de lange termijn.
Actief beleggen als strategie: ja of nee?
Welke beleggingsstrategie je kiest, bepaal je zelf. Daarom zetten we de belangrijkste voor- en nadelen van actief beleggen voor je op een rij:
Wat zijn de voordelen?
- De drijfveer achter actief beleggen is het hogere rendement. Bij actief beleggen is het mogelijk om op korte termijn een hoger rendement dan de markt te behalen.
- Continu inspringen op de markt. In tegenstelling tot passief beleggen kan een actieve belegger op elk gewenst moment aandelen kopen en verkopen. Dit maakt het beleggen spannend en interessant. Deze mogelijkheid tot continu inspringen kan voor hoge rendementen op de korte termijn zorgen. Maar dan moet je natuurlijk wel weten wat je doet, de kans op verlies is ook groter.
- Flexibiliteit. Actieve beleggers kiezen zelf welke aandelen zij kopen en verkopen. Ze zijn niet verplicht om bepaalde aandelen in de index aan te houden.
Wat zijn de nadelen?
- Hoge kosten. Het continu kopen en verkopen brengt kosten met zich mee. Voor elke transactie worden er kosten in rekening gebracht, de zogenaamde transactiekosten. Daarnaast kost een actieve beleggingsstijl tijd en energie. Een actieve belegger investeert in onderzoek en analyses van de koersen. En hier zijn kosten aan verbonden.
- Op korte termijn kan actief beleggen voor hogere rendementen zorgen. Maar op lange termijn valt dat vaak tegen. Het is geen garantie dan een actieve beleggingsstrategie voor een hoger rendement zorgt dan passief beleggen.
- Actief beleggen is niet voor iedereen geschikt. Omdat actief beleggen de nodige kennis en ervaring vereist, weten veel actieve beleggers niet goed wat ze aan het doen zijn. Zeker voor beginnende beleggers is actief belegger niet altijd verstandig. Goede begeleiding helpt daarbij.
Kiezen voor een passieve beleggingsstrategie
Passief beleggen is minder risicovol. Maar net zoals elke strategie, zijn er naast voordelen ook nadelen:
Wat zijn de voordelen?
- Minder transacties = lagere kosten
- Transparantie. Je kunt meekijken in welke aandelen het fonds investeert.
- Risico is gespreid. Door passief te beleggen in een indexfonds wordt je geld over veel bedrijven gespreid. Hierdoor neemt het potentiële risico af. Je belegt in de hele markt. Een koersdaling van één bedrijf betekent niet gelijk een verlies.
- Minder tijd investeren. Je bent niet zelf actief bezig met het kopen en verkopen van aandelen. Bovendien doe je zelf geen onderzoek naar alle bedrijven. Want je belegt in de hele index.
- Vaak een hoger rendement dan actief beleggen. Meestal wordt gezegd dat een lager risico samen gaat met een lager rendement. Toch wijst onderzoek uit dat beleggers met een passieve strategie over het algemeen een hoger rendement behalen. Dat komt voornamelijk omdat veel actieve beleggers niet goed weten waar ze mee bezig zijn. Maar dit is geen garantie. Ook met passief beleggen kun je je geld verliezen.
Wat zijn de nadelen?
- Markt afhankelijk rendement. Een indexfonds volgt de groei van de markt. Daarom is het rendement 100% afhankelijk van de prestaties van de markt.
- Passieve houding vereist. Passief beleggen scheelt tijd en energie. Maar tegelijkertijd is dit soms ook een uitdaging. De markt kan naar beneden gaan, en daar kun je als passieve belegger niks tegen doen. Je zal de koersdaling moeten uitzitten. Daarnaast kun je niet inspelen op de markt door aandelen te kopen of verkopen.
- Weinig betrokkenheid. Wie passief belegt, is niet actief bezig met onderzoek doen naar bedrijven en het uitvoeren van transacties. Passieve beleggers kijken af en toe hoe hun belegging ervoor staat. And that’s it. Zij kunnen niet zelf inspelen op de markt.
Wat is beter: actief of passief beleggen?
Er is geen eenduidig antwoord op de vraag: moet ik actief of passief beleggen? Dat is voor iedereen anders. Wat de beste strategie of broker is, hangt af van jouw persoonlijke situatie, kennis, voorkeuren en ervaring.
Actief beleggen vereist de nodige kennis en ervaring. Voor passief beleggen is dit minder. Toch moet je bij beide strategieën weten waar je mee bezig bent, en is het raadzaam je goed te informeren voordat je begint met beleggen. Beleggen heeft risico’s. Het is belangrijk hiervan op de hoogte te zijn.
Daarnaast speelt tijd een grote rol. Actieve beleggers houden de koersen continu in de gaten. Om zo het juiste moment van kopen en verkopen te bepalen. Wie deze tijd niet heeft, zal eerder kiezen voor passief beleggen.
Daarnaast speelt het verschil in kosten mee. Actief beleggen brengt hogere kosten met zich mee dan passief beleggen. Dat komt onder andere door de transactiekosten. Actieve beleggers doen meer transacties dan passieve beleggers. En zullen hierdoor te maken krijgen met meer kosten.
Ook is het goed na te gaan wat het risiconiveau is. Wie het liefst zo min mogelijk risico neemt, zal eerder kiezen voor een passieve beleggingsstrategie. Dat komt omdat het risico bij passief beleggen gespreid is. Actief beleggen is vrijwel altijd met meer risico.
Zo kies je de beste beleggingsstrategie
Zoals gezegd kan beleggen in veel verschillende beleggingsproducten. Daarbij heb je de keus uit actief of passief beleggen. Het is van belang dat je je altijd verdiept in de mogelijkheden. En wat de eventuele consequenties zijn. Neem de tijd om onderzoek te doen naar verschillende beleggingsproducten en welke strategie het beste bij je past.
De termen actief en passief beleggen zul je vaak voorbij zien komen wanneer je je verdiept in beleggen. Kort gezegd: actief beleggen wordt vaak geassocieerd met meer risico en hogere rendementen. En passief beleggen ziet men als veilig, maar wel met een lager rendement. Vraag jezelf daarom af:
- Beleg ik voor de korte of lange termijn?
- Hoeveel risico wil ik nemen?
- Wat is mijn startkapitaal?
Actief beleggen vereist de nodige kennis. Daarom bieden een aantal online brokers een gratis oefenaccount. Hiermee kun je zonder risico ontdekken hoe beleggen in z’n werk gaat. Zo riskeer je niks, maar kun je wel verschillende brokers en strategieën uitproberen. En kom je erachter of actief of passief beleggen het beste bij je past.