Top 5 aandelen in 2021: Wat was de beste investering in aandelen?

Deel artikel

Als handelaar in aandelen ben je uiteraard altijd op zoek naar de aandelen die naar verwachting het beste gaan presteren. In de praktijk blijkt dit vaak lastig te voorspellen. Het is nooit helemaal met zekerheid te zeggen welke aandelen het beste gaan zijn over een heel jaar gezien. Echter is het wel mogelijk om een bepaalde indicatie te krijgen. Er zijn tal van onderliggende redenen te vinden waarom het ene aandeel beter presteert dan het andere. 

In deze tekst gaan we een kijkje nemen naar de top 5 aandelen in 2021. Het gaat dan echt puur om de aandelen die over 2021 gezien de beste investeringsopties zijn geweest. Dit stelt ons in staat om hier mogelijk iets over te leren. Een relevant stukje informatie dat waar mogelijk resulteert in een meer diepgaand onderzoek naar de onderliggende redenen voor de goede prestaties. 

Waarom is de top 5 aandelen 2021 van belang?

Voordat we de top 5 aandelen in 2021 induiken, is het belangrijk om nog even te benadrukken waarom deze informatie nu relevant is. Dit biedt namelijk een stukje achtergrondinformatie over het belang van dergelijk onderzoek. Het is namelijk niet voor niets dat we met deze top 5 op de proppen komen. Dit heeft de volgende voordelen te bieden voor de oplettende investeerder/belegger: 

  • Inzicht in patronen
  • Opnieuw potentiele opties voor 2022
  • Op de hoogte van het laatste nieuws
  • Diversificatiemogelijkheden

Inzicht in patronen

Door te kijken naar de top 5 aandelen in 2021 krijg je de kans om te ontdekken wat bepaalde patronen zijn. Is er bijvoorbeeld sprake van een aantal sectoren dat het een stuk beter doet dan de rest? Zegt dit misschien iets over wat we de komende jaren mogen verwachten. Je ziet in de top 5 aandelen van 2021 bijvoorbeeld duidelijk terug dat bedrijven die geen last of zelfs profijt van de coronacrisis hebben, goed presteren. Het levert waardevolle informatie op over wat er ons de komende tijd te wachten staat. Wereldwijde ontwikkelingen en onderliggende investeringspatronen zijn bijzonder waardevol op de aandelenmarkt. 

Opnieuw potentiële opties voor 2022

Al met al gaat de top 5 aandelen van 2021 dus een aantal nieuwe opties voor 2022 opleveren. Nu moet gezegd worden dat je een dergelijke lijst niet één op één moet overnemen in je investeringsportfolio. Dat een aandeel in 2021 goed presteerde, wil niet automatisch zeggen dat dit in 2022 opnieuw het gevolg gaat zijn. Hier is enige nuance bij vereist. Onderzoek grondig wat de verwachtingen voor 2022 zijn wat deze bedrijven betreft. Lijkt het erop dat ze de stijgende lijn kunnen en gaan doortrekken? Onderzoek dan grondig wat je met deze informatie kunt.  

Op de hoogte van het laatste nieuws

Informatie vinden over de top 5 beste aandelen van 2021 zorgt ervoor dat je voor een groot deel op de hoogte bent van het laatste nieuws. Zoals gezegd, is er altijd sprake van onderliggende patronen en trends. Nu je aan het einde van dit artikel te weten komt welke top 5 aandelen het beste hebben gepresteerd, krijg je automatisch een indicatie van de tijd waarin we leven. Puur vanuit het oogpunt van de aandelenmarkt bekeken. Waar zit het geld vandaag de dag? En waar is de stijgende lijn het duidelijkst aanwezig? 

Diversificatiemogelijkheden

Tot slot is het bij aandelen een veelgebruikte strategie om te diversifiëren. Dit noemen we ook wel het spreiden van de aandelen, investeren in meerdere aandelen en niet vol op 1 aandeel gaan zitten. Dit doet men met het oog op risicobeperking. Door naar de top 5 aandelen van 2021 te kijken, krijg je meteen een mogelijkheid om te diversifiëren. 5 aandelen uit verschillende sectoren kiezen, is een voorbeeld van het minimaliseren van risico. Sectoren die niet bepaald aan elkaar gecorreleerd zijn, zorgen voor diversificatiemogelijkheden. 

Waarop letten bij kiezen top 5 aandelen 2021?

Tijdens het onderzoek naar de top 5 aandelen van 2021 is het belangrijk om een bepaalde werkwijze te hanteren. Het is bijvoorbeeld erg makkelijk om puur te kijken naar welke aandelen het meeste winst hebben behaald. Echter kom je dan bijna altijd uit bij de kleinere, extreem risicovolle aandelenopties. In plaats daarvan is het zaak om hier een balans tussen te vinden. Een balans tussen marktkapitalisatie, waardestijging en betrouwbaarheid van het aandeel. Zo is het een top 5 die je op alle fronten als de beste opties kunt zien van 2021. 

Marktkapitalisatie

Aan de ene kant is marktkapitalisatie een belangrijke factor voor bedrijven met aandelen. De marktkapitalisatie geeft namelijk aan hoeveel het bedrijf van zichzelf al waard is. Hoe hoger dit getal is, hoe groter het bedrijf ook is. Voor bedrijven met een bijzonder kleine marktkapitalisatie is het bijvoorbeeld veel makkelijker om 5x zoveel waard te worden dan voor een enorm groot bedrijf. Dit is ook wat je vaak ziet in de cryptomarkt. Hoe kleiner de marktkapitalisatie, hoe groter het risico dat je neemt door erin te investeren. 

Waardestijging aandelen

Desondanks blijft de waardestijging gedurende 2021 natuurlijk een zeer belangrijke indicatie van een goede optie. Uiteindelijk is iedere investeerder in aandelen op zoek naar een manier om zijn of haar kapitaal zoveel mogelijk te vergroten. De aandelen met de hoogste waardestijgingen zijn dan altijd interessant, ongeacht de grootte van het bedrijf. 

Betrouwbaarheid aandeel

Tot slot is de betrouwbaarheid van het aandeel nog een factor om rekening mee te houden. Of misschien beter gezegd; de betrouwbaarheid van het bedrijf waar het om gaat. Is het een bedrijf dat op alle mogelijke manieren de regeltjes heeft gevolgd? Vinden er achter de schermen geen schimmige praktijken plaats? Bedrijven op de S&P500 zijn bijvoorbeeld een voorbeeld van bedrijven die over het algemeen te vertrouwen zijn. Ze zijn groot, worden grondig gecontroleerd en hebben forse marktaandelen. 

De beste aandelen van 2021: Een top 5

Dan is nu de tijd gekomen om de beste aandelen van 2021 erbij te pakken. Welke top 5 aan aandelen hebben over het gehele jaar gezien het beste gepresteerd? 

  1. Gamestop
  2. Moderna
  3. Nvidia
  4. Devon Energy Corp.
  5. Ford Motor co.
Vrouw met mobiel

Gamestop

We trappen deze lijst af met Gamestop. Dit is een aandeel dat enorm vaak in het nieuws is geweest. Gamestop is een Amerikaans bedrijf met maar liefst 5.800 winkels. Het bedrijf verkoopt videospellen. Dit was echter niet de reden waarom het, het nieuws haalde in 2021. 

Begin van het jaar bleek dat bepaalde investeringsfondsen alles op alles zetten om de waarde van het aandeel van Gamestop omlaag te krijgen. Ze besloten om het aandeel te ‘shorten’. Echter is dit opgepikt door een passievolle community, die wilden voorkomen dat het ‘grote geld’ op deze manier in staat was de markt te manipuleren. 

Mensen besloten dus massaal het aandeel gamestop in te kopen. De koers van het aandeel schoot de lucht in. Al met al was je in 2021 in staat om te profiteren van een waardestijging van maar liefst 815%. En dat bij een marktkapitalisatie van zo’n 12 miljard euro. Daarmee verdient Gamestop zeker een plekje in deze top 5

Moderna

Het tweede aandeel in deze lijst betreft Moderna. Van Moderna weten we intussen allemaal dat ze een vaccin tegen Covid-19 op de markt hebben gebracht. Dit vaccin wordt wereldwijd enorm veel gebruikt, wat voor Moderna uiteraard goed nieuws is geweest. Daar komt nog bovenop dat dit dus een zeer bekend bedrijf is. Zoals gezegd heeft zo’n beetje iedereen van de naam gehoord. Had je dit op tijd voorzien en besloten om een er aandelen van te kopen? Dan was je eind 2021 spekkoper geweest. 

Moderna is in een jaar tijd met maar liefst 193.6% gestegen in waarde. Een aardig ROI voor een aandeel dat relatief weinig risico met zich meebracht. De marktkapitalisatie van zo’n 11 miljard euro speelt hier uiteraard een sleutelrol in. 

Nvidia

Een ander bedrijf dat een zeer goed jaar achter de rug heeft, is Nvidia. Deze naam zegt je misschien ook wel iets. Het is een producent van allerlei computerhardware, waaronder videokaarten en chips. 

In 2021 is er een grote schaarste aan wereldwijde chips ontstaan. Dit is voor de gemiddelde consument bijvoorbeeld duidelijk geworden door het gebrek aan aanbod van de nieuwe Playstation 5. Veel apparaten hebben chips nodig om te functioneren. Gezien het te schaarse aanbod, schoten de prijzen de lucht in. Zo ook het aandeel van Nvidia. Het is in een jaar tijd 117% meer waard geworden. Een zeer grote winstmarge voor een bedrijf met een marktkapitalisatie van zo’n 600 milard euro (!). 

Devon Energy Corp.

Devon Energy Corp. is een bedrijf dat olie en natuurlijk gas produceert. 
In 2021 werd duidelijk dat de olie- en gasprijzen flink zouden gaan stijgen. Dit in tegenstelling tot een jaar eerder, toen de prijzen nog voornamelijk daalden. Als aanbieder van olie en gas profiteert het bedrijf Devon Energy Corp. hier flink van. Bovendien betaalde het flinke dividenden uit, wat veel nieuwe investeerders heeft aangetrokken. In 2021 is de prijs van Devon Energy Corp. met 175.5% gestegen, op een marktkapitalisatie van zo’n 25 miljard euro. 

Ford Motor Co.

We sluiten deze lijst af met Ford Motor Co. Dit bekende autobedrijf heeft een bijzonder goed jaar achter de rug. Dit heeft het vooral te danken aan de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden. 

Met een aantal nieuwe modellen is Ford positief in het nieuws terechtgekomen. Consumenten en investeerders hebben veel vertrouwen in de toekomst van Ford. De prijs is in een jaar tijd met 132% gestegen. En dat op een marktkapitalisatie van 90 miljard euro. Een waardige afsluiter van deze lijst.