Bestaat er een verschil tussen duurzaam en groen beleggen?

Deel artikel

Tegenwoordig is het woord duurzaam niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Niet alleen bedrijven, maar ook particulieren voelen zich steeds meer genoodzaakt om duurzamer en groener te leven. Deze trend is de laatste jaren ook te merken in de beleggingswereld. Waar een aantal jaar geleden vooral gekeken werd naar de winst die er te behalen viel met beleggen, spelen nu andere factoren ook een belangrijke rol. In de huidige tijd is er steeds meer vraag naar duurzaam en/ of groen beleggen, maar wat is dat nu eigenlijk en bestaat er een verschil?

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen is in principe hetzelfde als ‘gewoon’ beleggen, echter is er wel een klein verschil. Wanneer je duurzaam gaat beleggen hou je rekening met de invloed die jouw investering kan hebben op het milieu en het algemeen welzijn. Wanneer je bijvoorbeeld investeert in aandelen van een bedrijf die een bijdrage levert aan het kappen van bomen in het Amazonegebied, dan valt dit niet duurzaam beleggen.

Ook valt het niet onder duurzaam beleggen als bijvoorbeeld medewerkers van het bedrijf waarin je investeert onder erbarmelijke omstandigheden werken. Zo zijn er ook bedrijven die bijvoorbeeld investeren in zonne- en windenergie projecten, denk bijvoorbeeld aan het Amerikaanse bedrijf NextEra Energy. Wanneer je dus bijvoorbeeld een aandeel koopt van bij dit bedrijf, dan doe je een duurzame belegging. Kortom, duurzaam beleggen is breder dan alleen goed zijn voor het milieu het dient namelijk het algemeen welzijn.

Wat is groen beleggen?

De naam ‘groen beleggen’ zegt het eigenlijk al, het gaat hier namelijk om projecten die een positieve invloed hebben op het milieu. Wanneer je groen gaat beleggen, dan investeer je in groene projecten. Wat zijn dan groene projecten? Zo kun je bijvoorbeeld investeren in projecten van zonne- en wind energie. Er bestaan groenfondsen waarin je kunt beleggen, dat zijn de projecten met de intentie om het milieu te beschermen of te verbeteren.

Bestaat er een verschil tussen duurzaam en groen beleggen?

Het antwoord is ‘JA’! Er bestaat zeker een verschil tussen duurzaam en groen beleggen. Zoals bovenstaand beschreven heeft duurzaam beleggen naast het milieuaspect ook oog voor het algemeen welzijn. Waar bij groen beleggen enkel gekeken wordt naar de impact op het milieu en niet naar andere factoren. Wel is er sprake van overlap, bij duurzaam beleggen kun je ook in projecten investeren die een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Het kan dus maar zo zijn, dat je investeert in een project dat zowel onder duurzaam als groen beleggen valt. Denk hierbij weer aan bijvoorbeeld het beleggen in windenergie. 

Wat zijn voor- en nadelen van duurzaam of groen beleggen?

Voordelen

  • Belastingvoordeel
  • Positieve impact op mens en milieu

Nadelen

  • Minder rendement dan bij ‘ gewoon ‘ beleggen
  • Negatieve rentes zijn niet uitzonderlijk

Voordelen duurzaam of groen beleggen

Een groot voordeel van duurzaam of groen beleggen is het belastingsvoordeel. Bij groen- en duurzaam beleggen ligt de vrijstelling hoger dan bij uw ‘ normale’ vermogen. Het kan dus maar zo zijn dat u onderaan de streep extra geld overhoudt. 

Daarnaast draag je je maatschappelijke verantwoordelijkheid door zorg te dragen voor mens en/of milieu. Hierdoor krijgt uw investering naast een monetaire waarde ook een ethische en maatschappelijke waarde. 

Nadelen duurzaam of groen beleggen

Over het algemeen ligt het rendement bij groen of duurzaam beleggen lager dan wanneer je regulier belegt. Het is zelfs zo dat in sommige gevallen er sprake is van een negatieve rente.

Rekenvoorbeeld belastingsvoordeel duurzaam beleggen 2022

In dit geval geven we een voorbeeld dat we investeren in een groen beleggingsfonds. Dat betekent dat we gebruik kunnen maken van de vrijstelling die geldt bij groene beleggingen. Voor het jaar 2022 houdt dat in dat je een vrijstelling hebt tot een bedrag van €61.215. Het komt erop neer dat je enkel belasting betaalt over het verschil tussen het bedrag van de vrijstelling en de waarde van je portefeuille aan duurzame beleggingen. Naast een vrijstelling kun je ook gebruik maken van een extra heffingskorting van 0.7%. De heffingskorting van 0.7% geldt enkel op het bedrag van de vrijstelling. 

We nemen nu het jaar 2022 en nemen een bedrag van €61.215 aan spaargeld dat u belegt in een groenfonds. Ervan uitgaande dat je na een jaar 1% dividend uitgekeerd krijgt, wat €612,15 bedraagt. Plus u ontvangt een heffingskorting van 0,7% * €61.215= €428,50. In totaal betekent dat, dat het je een rendement van in ieder geval €1.040,66 oplevert na een jaar. Let wel, in dit voorbeeld hebben we met positieve getallen gerekend. In sommige gevallen is er bij groen beleggen een negatief rendement. Dan kan het onder de eindstreep er anders uitzien dan in dit voorbeeld. Lees je daarom altijd goed in wat de tarieven van de broker zijn.

Zie hieronder de tabel van vrijstellingen over groen beleggen, zoals deze bij de belastingdienst gehanteerd wordt.

JaarZonder fiscale partnerMet fiscale partner
2022€ 61.215€ 122.430
2021€ 60.429€ 120.858
2020€ 59.477€ 118.954
Tabel vrijstellingen groen beleggen

Waar kun je duurzaam beleggen?

De banken die de meeste aandacht besteden aan duurzaam en groen beleggen zijn Triodos Bank en de ASN Bank. Tegenwoordig heeft bijna elke bank een groenfonds. Zo hebben bijvoorbeeld de grootbanken ING, ABN AMRO en de Rabobank opties tot groen sparen en beleggen. Ook DEGIRO heeft bijvoorbeeld een apart programma voor duurzaam beleggen. Je kunt in principe anno 2022 bij veel brokers terecht voor duurzaam beleggen. Echter, sommige brokers hanteren een beperkt aantal beleggers die kunnen investeren in groene fondsen of een groene spaarrekening af kunnen sluiten. Check dus altijd eerst of je kunt instappen of dat er geen ruimte meer is om te investeren.