Is Binance illegaal in Nederland?

Home » Is Binance illegaal in Nederland?
Deel artikel
Rate this post

Binance is het grootste (en populairste) handelsplatform ter wereld als het gaat om cryptomunten. Veel beleggers, waaronder veel Nederlanders, maken hier dan ook graag gebruik van. Echter, De Nederlandsche Bank (DNB) geeft op hun website nadrukkelijk aan dat Binance in Nederland als illegaal wordt gezien. Hoe zit dat? En kun je nog wel handelen op deze cryptobeurs?

Wie is Binance?

Met Binance wordt de grootste cryptobeurs ter wereld bedoeld. Het bedrijf komt oorspronkelijk uit China, maar is tegenwoordig op Malta gevestigd. Bij deze broker kun je onder meer cryptovaluta omwisselen. Ook kun je cryptomunten aankopen en bewaren in een zogenaamde ‘wallet’ (vergelijk portemonnee). Wereldwijd is Binance de grootste aanbieder van cryptovaluta met een aanbod van meer dan 200 verschillende munten. Het lijkt dan ook logisch dat veel beleggers zich op dit platform bewegen. 

De registratie bij de DNB

Heb je een bedrijf dat zijn diensten aanbiedt om cryptomunten om te wisselen, te bewaren of te kopen? Dan moet je in Nederland daarvoor een registratie hebben bij De Nederlandse Bank (DNB). Deze registratie krijg je alleen als je voldoende duidelijk kunt maken dat je als bedrijf beleid voert tegen het witwassen van geld en het gebruik van geld voor terrorisme tegengaat. Cryptovaluta zijn namelijk erg aantrekkelijk voor illegale praktijken, omdat er geen toezicht op de handel in crypto is door banken of andere financiële instellingen.

Het statement van de DNB

Op 18 augustus 2021 brengt De Nederlandsche Bank naar buiten dat het geen registratie afgeeft voor Binance. Dit houdt in dat Binance in strijd handelt met de Wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme (Wwft). Daardoor wordt het bedrijf in Nederland als illegaal gezien. De DNB geeft twee redenen waarom het de broker als illegaal ziet. Ten eerste dat je bij Binance fiatgeld (euro’s, dollars enzovoort) kunt omwisselen naar cryptomunten. De tweede reden is dat je bij de broker je cryptogeld kunt bewaren in een zogenaamde ‘wallet’.   

Binance logo

   

De gevolgen voor Binance

Op dit moment is het onduidelijk wat de gevolgen van de uitspraak van DNB zijn voor de crypto broker. Hierover doet de DNB geen mededelingen. Wel duidelijk is dat Binance een officiële waarschuwing heeft gekregen van De Nederlandsche Bank. Daarnaast kan de DNB een boete opleggen aan het concern en ook is het mogelijk om aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie. In een reactie heeft Binance aangegeven maatregelen te nemen, waardoor het toch in aanmerking kan komen voor een Nederlandse registratie.   

Wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse klanten van Binance?

Door de waarschuwing van DNB heeft Binance een aantal maatregelen getroffen die de klanten aangaat. De belangrijkste zijn:

Geen iDEAL- betalingen meer mogelijk

Futures worden niet meer aangeboden

‘Margin trading’ is niet meer mogelijk

Geen iDEAL- betalingen

Je kunt dus niet meer met iDEAL fiatgeld als euro’s, Amerikaanse dollars of Britse ponden storten op je rekening bij Binance en hiervoor crypto currency aanschaffen. Het is alleen nog mogelijk om crypto voor crypto te wisselen. Je zult dus eerst een wallet moeten hebben waar je wel fiatgeld kunt storten en deze vervolgens omzet in crypto. Vervolgens kun je deze crypto op je Binance- rekening storten. Met de invoering van deze maatregel komt Binance tegemoet aan een van de redenen die de DNB noemt waarom het de broker als illegaal ziet.

Geen futures meer

De handel in futures houdt in dat je in crypto handelt op een vastgesteld tijdstip tegen een vooraf vastgestelde prijs. Deze afspraken leg je vast in een overeenkomst met de aanbieder, in dit geval Binance. Het voordeel van futures is dat je voor een relatief klein bedrag veel geld kunt verdienen. Het nadeel is dat je ook heel veel geld kunt verliezen. Door de waarschuwing van de DNB is het bij Binance niet meer mogelijk om in futures te handelen. De handel in futures vergroot de kans op witwassen en financiering voor terrorisme.

Geen margin trading meer mogelijk

Margin trading (margehandel) moet je zien als een soort leensysteem waarbij je speculeert op een plotselinge stijging. Stel je wilt voor €1000,- aan bitcoins kopen, maar je hebt maar €500,- tot je beschikking. Je leent er dan €500,- bij, zodat je ze toch kunt kopen. Als de bitcoin nu ineens stijgt naar een waarde van bijvoorbeeld €1500,- euro, heb je je lening er weer uit. Echter, de koersen van crypto currency kunnen erg volatiel zijn (snel stijgen of snel dalen). Mocht de koers in dit voorbeeld snel dalen dan ben je je geld kwijt. Ook deze margin trading is dus bij Binance niet meer mogelijk. 

Mag je nog handelen bij Binance?

Binance wordt in Nederland als illegaal gezien en de vraag is nu of je nog wel kunt handelen bij deze broker. Het antwoord hierop luidt: ja. Het is niet verboden om te handelen op het platform van de broker. Ondanks dat het bedrijf als illegaal gezien wordt, ben je zelf niet illegaal bezig als je handelt via Binance. De DNB geeft wel een duidelijke waarschuwing dat je als belegger bij Binance een groter risico loopt mee te werken aan witwassen of het financieren van terrorisme. Daarnaast krijg je nu dus te maken met de maatregelen die broker zelf heeft getroffen om tegemoet te komen aan de eisen van de DNB (zie hierboven). 

Trading crypto

Hoe kijken andere landen aan tegen Binance?

Behalve Nederland zijn er meer landen die niet heel veel vertrouwen hebben in deze broker. Zo begonnen de Verenigde Staten al een onderzoek naar deze broker, waarbij ze zich richtten op witwaspraktijken. Daarnaast kwamen Duitsland, Italie en het Verenigd Koninkrijk met een soortgelijke waarschuwing als de DNB. Dit had tot gevolg dat Binance ook in die landen dezelfde maatregelen nam als in Nederland (zie elders in deze blog). 

Hoe ziet de toekomst eruit?

Binance zegt hard te werken aan een nieuw verzoek om geregistreerd worden door de DNB. Ook geeft het bedrijf aan steeds meer tools te ontwikkelen waarmee het witwassen en financiering van terrorisme weet te voorkomen. Mocht er wel een registratie komen in Nederland dan is de kans aanwezig dat je bijvoorbeeld wel weer iDEAL- betalingen kunt doen, maar voorlopig is dat nog afwachten.

Nieuwe brokers
MeXem is een internationale broker die sinds augustus 2018 actief is in Nederland. De broker staat bekend om haar ruime handelsaanbod, lage tarieven en geavanceerde handelsplatform. Klanten krijgen toegang tot 150 markten uit 33 verschillende landen. MeXem hanteert lage tarieven en er worden bovendien geen ticketkosten in rekening gebracht. Een rekening bij MeXem is zowel geschikt voor beginners als experts. De broker is geregistreerd in het AFM Register en staat onder toezicht van de CySEC, hierdoor zien veel experts dit als een veilig platform.
Blox is een crypto-app van BTC Direct. Toen BTC Direct opgericht werd merkten ze bij de broker dat het een hele opgave was om cryptovaluta te verhandelen. Om dit probleem op te lossen werd Blox gelanceerd. De app is gericht op gebruiksgemak en is voor iedereen te gebruiken. Vaak verliezen beginnende handelaren het overzicht door het grote aanbod aan cryptovaluta bij brokers. Bij Blox is er een selectie gemaakt van enkele tientallen populaire cryptovaluta. Zo raak je niet langer in een eindeloze zoektocht naar de coin waarin je wilt investeren.
Satos is een Nederlandse broker die sinds 2013 actief is. Het is een toegankelijk platform dat begrijpbaar is voor een groot publiek. Anders dan bij veel andere brokers is het bij Satos niet nodig om een account aan te maken. Dit maakt handelen in cryptovaluta erg gemakkelijk. Vaak is de transactie binnen enkele minuten afgerond. Satos staat geregistreerd in het cryptoregister van De Nederlandsche Bank, dit maakt het volgens velen een veilig platform.
Bitonic is één van de oudste Nederlandse Bitcoin brokers. Deze broker maakt het mogelijk om eenvoudig Bitcoin te kopen met iDEAL. Het nadeel is dat er geen wallets worden aangeboden door Bitonic. De website heeft een duidelijke opzet en is gericht op gebruiksgemak. Je kunt er zonder een account gemakkelijk Bitcoin kopen en verkopen. De broker is volledig transparant en de Bitcoins worden uit eigen voorraad geleverd.
Bybit werd in 2018 gelanceerd als een platform die zich richt op ervaren handelaren. Anders dan bij veel andere brokers is het bij Bybit mogelijk te handelen in crypto derivaten. Zo is het mogelijk om met een hefboom te beleggen. Bybit staat bekend als een sterk ontwikkelde broker. Er zouden per seconde 100.000 transacties verwerkt kunnen worden. Inmiddels hebben er al 6 miljoen mensen gekozen voor Bybit.
Onderdeel van een groter netwerk. Tel: 085 - 06 06 436