In februari 2022 waren consumentengoederen en –diensten 6,2% duurder dan een jaar eerder. De inflatie is iets gedaald ten opzichte van januari 2022. Toen was de inflatie 6,4%. Inflatie zorgt ervoor dat prijzen omhoog gaan. Het dagelijks leven wordt duurder. Boodschappen, energie en zelfs de huur kosten meer dan vorig jaar. De inflatie is niet alleen in Nederland te merken. In andere delen van de wereld voelen ze de inflatie ook.
Inflatie voel je in je portemonnee. Met hetzelfde budget kun je minder kopen. Hierdoor wordt je geld minder waard. Waar je eerst voor €100,- een volle boodschappenkar kon kopen, ben je nu €106,20 kwijt. Dat geldt ook voor je spaargeld. Omdat de spaarrente nul is, stijgt je spaargeld niet mee met de inflatie. Oftewel: je spaargeld blijft hetzelfde, terwijl het dagelijks leven duurder wordt. Je zou kunnen zeggen dat je door de hoge inflatie en lage spaarrente eigenlijk achteruit spaart.
Spaargeld beleggen, wel of geen goed idee?
Wanneer de inflatie hoog is, daalt de waarde van geld. Een hoge spaarrente kan deze waardedaling compenseren. Het spaargeld stijgt in dat geval mee met de hoge prijzen. Zodat er minder koopkracht verloren gaat. Maar op dit moment is de spaarrente nog steeds historisch laag. Dit houdt in dat spaargeld niet in waarde toeneemt, maar stil blijft staan. Terwijl de prijzen omhoog schieten. Met hetzelfde geld kun je daarom minder kopen.
Om dit te voorkomen, gaan veel mensen op zoek naar een alternatief. Door geld te beleggen, kun je je spaargeld – ondanks de inflatie – laten groeien. Deze groei, dus je rendement of winst, corrigeert voor een deel de inflatie. Stel, je laat je spaargeld op de bank staan tegen 0% spaarrente. De inflatie is 5%. Hierdoor ga je er elk jaar 5% op achteruit. Maar beleg je je geld, en je behaalt een rendement van 6%. Dan ga je er netto 1% op vooruit. Had je je geld niet belegd, dan was je spaargeld in waarde gedaald.
Zorg altijd voor een goede buffer
In theorie lijkt je spaargeld beleggen een goed idee. Maar beleggen kent risico’s. Rendementen zijn niet gegarandeerd en je kunt je inleg verliezen. Wie al zijn spaargeld belegt en daar veel van verliest, is slechter af dan wanneer je niks met je spaargeld doet.
Daarom adviseert het Nibud om alleen te beleggen met geld dat je kan missen. Maar alleen voordat er een financiële buffer is opgebouwd. Zo’n buffer voorkomt een hoop problemen. Bijvoorbeeld als de wasmachine ineens kapot gaat. Of de auto moet vervangen worden. Het advies van het Nibud is om ten minste 10% van het inkomen apart te zetten. Blijft er wat over? Dan kun je overwegen dit geld te beleggen.
Denk na over je beleggingsstrategie
Zeker in tijden van hoge inflatie is het belangrijk om niet overdreven te reageren. Een hoge inflatie nu betekent niet ook een hoge inflatie in de toekomst. De inflatie kan dalen en de spaarrentes kunnen weer omhoog gaan.
Ga daarom voor jezelf na of beleggen bij je past, hoeveel geld je kan missen en hoe je dat aan wilt pakken. Wat is bijvoorbeeld je beleggingsdoel? Hoeveel risico wil je nemen? Beleg je voor de lange of korte termijn? En in wat voor producten, zoals aandelen, crypto’s of groene beleggingen, ga je beleggen?
Voordat je begint, is het raadzaam om al je opties te overwegen. Kijk eens rond wat de mogelijkheden zijn en bij welke online brokers je terecht kunt. Bijvoorbeeld door een vergelijking te maken. Dit geeft inzicht in de verschillen!