Freedom24

Geschreven door: Laurien Peper. Gecontroleerd door: Jonathan Cigri.  Datum: 26 september 2023

Wie is Freedom24?

Het online portaal Freedom24 is een project van Freedom Finance Europe Ltd., de Europese dochteronderneming van de openbare holding Freedom Holding Corp opgericht in 2008. Het hoofdkantoor bevindt zich in de VS. Naast dit hoofdkantoor heeft de broker 102 operationele kantoren verdeeld over 10 landen. Met meer dan 10 jaar ervaring en 2.000 medewerkers heeft Freedom Finance de juiste expertise in huis om meer dan 400.000 klanten te bedienen.

Wat houdt het platform Freedom24 in?

Freedom24 is een online broker die een groot assortiment aan aandelen, ETF’s, opties en directe toegang tot 15 belangrijke beurzen in de VS, EU en Azië biedt via desktop- en mobiele applicaties. Met de vastrentende spaarplannen van Freedom24 kun je een hoge rente verdienen op het niet-geïnvesteerde geld. Freedom24 biedt klanten de aantrekkelijke mogelijkheid om rente te ontvangen over onbelegd geld, waardoor geld zelfs in de pauzes tussen actief beleggen kan werken. De broker biedt twee soorten spaarplannen aan: het dagelijkse spaarplan (D-Account) en het langetermijnspaarplan. Ook biedt Freedom24 meer dan 800.000 Amerikaanse aandelenopties tegen een van de laagste prijzen in Europa. Freedom24 heeft vertegenwoordigingskantoren in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Griekenland en Polen. Freedom24 biedt een actie aan waarbij nieuwe klanten gedurende de eerste 30 dagen op het platform geen commissie hoeven te betalen over hun transacties. Na de eerste maand kan de klant één van de handelstarieven kiezen, met makelaarskosten vanaf € 1,20 per bestelling en € 0,012 per aandeel/ETF.

Starten met investeren bij Freedom24

 • Account aanmaken: Een account aanmaken op de website gaat eenvoudig en snel binnen 10 minuten. Upload eenvoudig een foto van jouw ID en een adresbewijs, zodat je kan starten.
 • Geld investeren: Je dient geld op jouw account te zetten, zodat je kunt beleggen in het gewenste product. Dit kan met een Mastercard of bankoverschrijving en binnenkort zelfs met iDEAL.
 • Kies een product: Kies een product uit het diverse aanbod van producten van Freedom24.

Betrouwbaarheid en veiligheid van het platform

Als je wil starten met beleggen via Freedom24, is het van belang te weten hoe betrouwbaar de broker is. Freedom Finance Europe (Freedom Holding Corp.) staat namelijk genoteerd op de Nasdaq (FRHC). Freedom24’s holding heeft meer dan 370.000 klanten en een marktkapitalisatie van ongeveer $ 6 miljard en voldoet aan de EU-richtlijn MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive). Klanttegoeden worden beschermd tot € 20.000 per klant via het Investor Compensation Fund (ICF) en er wordt strikt onderscheid gemaakt tussen effecten en bedrijfsactiva.

De holding staat onder toezicht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Daarnaast staat Freedom Finance Europe Ltd. onder toezicht van de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC) en staan ze geregistreerd op de BaFin in Europa. Freedom24 werkt volgens de MiFID II-regels, een wetgevingskader met hoge beschermingsniveaus voor beleggers. Bovendien werd Freedom24 in 2023 benoemd tot de gouden “Service Champion” door de invloedrijke Duitse krant ‘Die Welt’ en bekroond door het belangrijke technologiemedium CHIP.de. Uiteraard zijn er nog meer factoren waarmee je de betrouwbaarheid van Freedom24 kunt bepalen. Hiervoor kun je verschillende onafhankelijke platformen bekijken, zoals Trustpilot, waarbij ze beoordeeld zijn met een 4,5 uit 5.

Ervaringen van beleggers

Om goed inzicht te krijgen in de kwaliteit en betrouwbaarheid van Freedom24, kun je naar de ervaringen van andere beleggers kijken. Het platform van Freedom24 heeft ruim 400.000 gebruikers. Ervaringen van beleggers zijn te vinden op verschillende onafhankelijke platformen, hierdoor krijg je een goede algemene indruk van de broker. Trustpilot is bijvoorbeeld een waardevol platform, zij verzamelen verschillende ervaringen van consumenten voor uiteenlopende producten en diensten.

De betrouwbaarheid 

Tevens kun je bekijken of het platform betrouwbaar is door ervaringen met de klantenservice te bekijken. Indien er problemen zijn, is het van belang dat je contact op kan nemen met de klantenservice en zij jou hiermee verder helpen. Hacken is ook een belangrijk onderwerp omtrent betrouwbaarheid. Wanneer een website vaak gehackt is geweest, is de site minder betrouwbaar. Freedom24 staat hier niet bekend om en maakt gebruik van een eigen platform genaamd Tradernet.

Welke handelsproducten heeft Freedom24?

Freedom24 heeft ruim een miljoen verschillende handelsinstrumenten op toonaangevende wereldbeurzen. Nadat je een account heb aangemaakt en geld hebt gestort op het account, kun je een handelsproducten kiezen. Denk hierbij aan aandelen, ETF’s, obligaties, opties en futures. Daarnaast biedt de broker ook 3% rente per jaarlijkse storting in Amerikaanse dollar op een spaarrekening.

 • Aandelen
 • ETF’s
 • Bedrijfs- en staatsobligaties
 • Opties
 • Futures
 • Investeringsfondsen
 • D-rekening

Rentetarieven bij Freedom24

Freedom24 biedt beleggers de mogelijkheid om vastrentende beleggingen eenvoudig en efficiënt via hun platform af te sluiten. Beleggers kunnen kiezen uit verschillende looptijden, variërend van 3, 6 tot 12 maanden, met een instapdrempel van 1.000 EUR/USD. Dit geeft beleggers de flexibiliteit om hun beleggingen aan te passen aan hun financiële doelen.

Een opmerkelijk aspect van Freedom24’s aanbod zijn de rentepercentages. Beleggers kunnen rendementen tot 4,2% behalen voor investeringen in EUR en tot 6,2% voor investeringen in USD. Deze tarieven kunnen aantrekkelijk zijn voor beleggers op zoek naar een potentiële bron van passief inkomen en financiële stabiliteit.

Kosten beleggen bij Freedom24

Freedom24 is uniek doordat het in Europa de laagste prijs heeft voor US opties ($0,65) en gebruikmaakt van flexibele kostenplannen. Op de website van Freedom24 vind je een tabel met vijf verschillende tarieven; Promo, All inclusieve in USD, Smart in EUR, Fix in EUR en een Super in EUR plan. Door het Promo tarief start je gratis. Dit betekent dat je geen provisie per aandeel betaald, geen minimum bestedingsorder hebt en gratis sms-notificaties ontvangt. Na 30 dagen wordt dit tarief automatisch omgezet naar Smart in EUR. Voor het Smart in EUR plan betaal je geen maandelijkse fee en kun je handelen in aandelen en ETF’s voor €2,00 per order en €0,02 per aandeel. In de tabel vind je een overzicht met de tarieven van Freedom24.

KenmerkenPromoAll inclusive in USDSmart in EURFix in EurSuper in EUR
Kosten per maand€0$0€0€10€200
Provisie, per aandeel€0$0,5% + 0,012€0,02€0,012€0,008
Minimum per bestensorder€0€2,00€1,20€1,20
Sms-notificatie€0$0.00€0,05€0,03€0,03
Betaling met creditcard0,00%2,50%2,50%2,50%2,50%
 Het promo tarief is voor nieuwe klanten en geldt 30 dagen. Vervolgens wordt deze omgezet naar SmartOndersteuning en beleggingsaanbiedingen van persoonlijke managerLager kosten dan bij andere brokersMaximale winst voor grote hoeveelheid transacties

D-rekening

Freedom24 biedt klanten de aantrekkelijke mogelijkheid om rente te ontvangen over onbelegd geld, waardoor geld zelfs in de pauzes tussen actief beleggen kan werken. De broker biedt twee soorten spaarplannen aan: het dagelijkse spaarplan (D-Account) en het langetermijnspaarplan.

De D-rekening wordt automatisch geopend wanneer u uw Freedom24-account opent. Om het dagelijkse spaarplan te gebruiken, hoef je alleen maar geld over te maken naar de D-account van je bankrekening of handelsrekening. Het geld op de D-rekening kan apart in EUR en USD worden gehouden.

Vanaf de eerste dag ontvang je dagelijkse rente: 2,5% per jaar voor euro’s en 3,0% per jaar voor US dollars. De fondsen zijn op elk moment beschikbaar zonder opnamebeperkingen en er is geen maximumbedrag voor de maximale depositomvang.

Aan de andere kant biedt het langetermijnspaarplan hogere rentetarieven op deposito’s met vaste looptijd, tot 5,85% per jaar in US dollars en tot 3,63% per jaar in euro’s.

Valuta / depositotermijnEUREURUSDUSD
Onder de 100.000Meer dan 100.000Onder de 100.000Meer dan 100.000
3 maanden2,83%3,12%4,56%5,01%
6 maanden3,15%3,46%5,06%5,57%
12 maanden3,30%3,63%5,32%5,85%

In dit geval ontvangt de klant aan het einde van de vaste looptijd (3, 6 of 12 maanden) het oorspronkelijk geïnvesteerde bedrag en de opgebouwde rente in één keer terug. Vervroegde opname is mogelijk zonder boete voor de initiële storting.

Beide spaarplannen (D-rekening en langetermijndeposito) zijn gratis. Aangezien Amerikaanse aandelen bij Freedom24 in US dollars worden verhandeld, kan het efficiënt zijn om (tussen de periodes van actief beleggen) een deel van je cash bij het USD-spaarplan te houden om de passieve inkomsten met een hogere rente te ontvangen.

Voordelen

Verschillende kostenplannen

Door de vijf verschillende kosten plannen heb je de mogelijkheid een passend plan te vinden en de eerste 30 dagen het platform gratis uit te proberen.

Lage transactiekosten

De transactiekosten verschillen per plan, maar zijn voor alle plannen relatief laag.

Toegang tot D-rekening met 3,00% rente

Stort gemakkelijk je winst op een D-rekening. Dit is een dollar spaarrekening. De rente op deze spaarrekening is 3,00%, waardoor je op een passieve manier je spaargeld kunt vergroten. De D-rekening heeft een dagelijkse interestopbrengst, het minimumbedrag is 120 USD en er is geen maximumbedrag. Tevens is het handig om op deze rekening Amerikaanse dollars te parkeren tussen actieve handelsperiodes in, zodat je geen kosten betaald voor het wisselen van valuta.

Toegang tot beleggingsideeën, nieuws en analyses

Freedom24 publiceert beleggingsideeën, nieuws en gedetailleerde analyses. Zij geven jou ideeën voor beleggingen. Hierdoor hoef jij niet onvoorbereid een aankoop te doen.

Nadelen

Groot aanbod kan overweldigend zijn

Het grote aanbod in handelsproducten kan overweldigend zijn voor een beginnende belegger. Daarentegen biedt het grote aanbod ook mogelijkheden en is er voor iedere belegger een geschikt handelsproduct.

Je betaalt € 7,00 om geld op te nemen

Het storten van geld is geheel kosteloos bij Freedom24, maar voor het opnemen van geld moet je €7 betalen.

Waardoor onderscheidt Freedom24 zich van de rest?

Freedom24 onderscheidt zich met name doordat zij het mogelijk maken voor particulieren om een hoge rente te. ontvangen op het niet-geinvesteerde geld. Van 2,5% tot 3,6% per jaar voor het saldo in euro’s, en van 3% tot 5,8% per jaar voor USD. Nieuws en analyses over de markt wordt tot in detail gedeeld door Freedom24. Je kunt ook gebruikmaken van ondersteuning en beleggingsaanbiedingen van een persoonlijke manager. Het platform heeft een uitgebreid aanbod, is gebruiksvriendelijk en heeft lage handelstarieven.

De ervaring van beleggers met Freedom24

Verschillende gebruikers van Freedom24 delen hun mening over het platform op Trustpilot. Zij delen op dit platform voor- en nadelen over hun ervaring met het platform van Freedom24. Vaak benoemen de beleggers de 0% commissie en gebruiksvriendelijkheid als een groot pluspunt. Ze zijn erg positief over de klantenservice en de behulpzaamheid van de medewerkers. Over het algemeen zijn de beleggers zeer tevreden of het gebruik van Freedom24.

 • Lage tarieven, geen verborgen kosten 
 • Gebruiksvriendelijk

Lage tarieven

Gebruikers zijn tevreden over de lage commissies. Nieuwe gebruikers betalen de eerste 30 dagen geen commissie. In de reviews op Trustpilot komt wel naar voren dat je na 30 dagen wel commissie betaald. Freedom24 communiceert van tevoren dat kosten voor geld opnemen € 7,00 per keer zijn, uit reviews blijkt dat beleggers dit als een nadeel ervaren. Daarentegen is het storten van geld gratis en zijn de commissies in vergelijking tot ander platformen laag.

Voor welk type belegger is deze aanbieder geschikt?

Niet iedereen is ervaren in beleggen. Door de grote hoeveelheid verschillende handelsproducten is er voor ieder type belegger een geschikt product te vinden. Hierdoor kun je met ieder ervaringsniveau instappen bij Freedom24. Als beginner is het van belang de risico’s goed in kaart te brengen en je te verdiepen in de verschillende handelsproducten. Weet van te voren hoeveel en hoe lang jij jouw geld opzij moet zetten om eventueel gewenst resultaat te boeken.

Beginnende belegger

Een beginnende belegger kan zich gemakkelijk registreren bij Freedom24. Na registratie kun je direct zien welke producten beschikbaar zijn. Bij Freedom24 zijn er geen beperkingen voor beginnende beleggers. Een investering geeft altijd risico’s, want een bedrijf kan bijvoorbeeld failliet gaan. Risico’s kun je verlagen door jouw geld te spreiden over verschillende producten. Freedom24 geeft voldoende informatie om het risico van het product in kaart te brengen, laat je goed informeren over beleggingen als beginner.

Risico’s 

Als je gaat beleggen is het van belang te weten welke risico’s je kunt dragen. Wees je bewust van het benodigde budget om een risico te kunnen dragen. Risico’s van aandelen zijn bijvoorbeeld groter dan van obligaties. Een obligatie verzekert je namelijk van een vooraf bepaald rendement per jaar, waardoor je weet waar je aan toe bent. Bij Freedom24 kun je ook handelen in bedrijfs- en staatsobligatie. 

Actief en passief

Als belegger kun je op twee manieren bezig zijn met beleggen: actief en passief. Dit is afhankelijk van jouw voorkeur en investeringsdoel. 

Actief beleggen

Als actieve belegger betekent het dat je producten aanschaft om hier bijvoorbeeld mee te handelen. Om winst te maken, verkoop je het product voor een hoger tarief dan waar je het initieel voor hebt gekocht. Deze winst kun je vervolgens weer investeren in nieuwe beleggingen. Dit noem je ook wel short-term investeringen. 

Passief beleggen

Bij passief investeren laat je de investeringen voor een langere tijd vast staan, zodat je bijvoorbeeld kunt sparen voor een extra pensioen. Dit zijn ook wel long-term investeringen.  Bij Freedom24 kun je hiervoor ook de D-rekening gebruiken. Jouw liquide middelen kun je gemakkelijk overboeken van de effectenrekening naar de spaarrekening en omgekeerd, met slechts een paar klikken. Het kan efficiënt zijn om geld op een D-rekening te zetten tussen periodes van actieve investeringen, om passieve inkomsten te blijven ontvangen. Het is ook gemakkelijk om dollars te behouden, zodat je Amerikaanse aandelen kan verhandelen zonder kosten van een valutawissel.  

Freedom24 ervaring

Uit de review blijkt dat Freedom24 een uniek platform is in Europa, je kunt namelijk als particulier een hoge rente ontvangen op je onbelegde geld. Hiermee kan je geld zelfs in de pauzes tussen actief belegen werken. Ook ontvang je vanaf de eerste dag al een dagelijkse rente van 2,5% per jaar voor euro’s en 3% per jaar voor US dollars.

Veelgestelde vragen over Freedom24

Is beleggen bij Freedom24 veilig? 

Beleggen kent altijd risico’s. De beleggingen die je doet via de website zijn altijd beschermd door middel van Special Purpose Vehicle (SPV). Jouw vermogen is hierdoor gescheiden van het bedrijf. 

Hoe kunnen de transactiekosten laag zijn?

Door de nieuwste technologieën toe te passen wordt er efficiënt gewerkt. Hierdoor blijven de transactiekosten laag.

Moet je betalen voor storten en opnemen?

Voor het storten van geld hoef je niet te betalen bij Freedom24. Daarentegen zijn er wel kosten verbonden aan het opnemen van geld, deze bedragen per keer € 7,00.

Welk belastingtarief is van toepassing?

Het belastingtarief van beleggingen hangt af van het land waar je je bevindt en de geldende dividend regels. Je draagt ten allen tijde belasting af over het vermogen.

De inhoud van dit artikel is gecreëerd in samenwerking met Freedom24, de in NASDAQ genoteerde Europese effectenbroker, die meer dan 1 miljoen beleggingsopties biedt op de belangrijkste beurzen van de VS, de EU en Azië. Freedom24-klanten verdienen ook tot 5,8% rente per jaar op onbelegd geld met de unieke vastrentende spaarplannen.

Klanten krijgen 0% commissie voor het handelen in de eerste 30 dagen op het platform van Freedom24. Na de eerste maand kan de belegger een van de handelstarieven kiezen, met courtagekosten vanaf € 1,20 per order en € 0,012 per aandeel/ETF. Ongeacht de gekozen tarief biedt de broker een van de laagste prijzen in Europa voor Amerikaanse aandelenopties: slechts $ 0,65 per contract.

Het platform wordt vertrouwd door meer dan 370.000 klanten en heeft een rating van 4,5 uit 5 op Trustpilot. De vertegenwoordigingskantoren van het bedrijf zijn gevestigd in Duitsland, Spanje, Frankrijk, Griekenland en Polen. In 2023 werd Freedom24 door de invloedrijke Duitse krant Die Welt uitgeroepen tot gouden “Service Champion” en bekroond door de toonaangevende technologiemedia CHIP.de.

Disclaimer

Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten brengen altijd het risico van kapitaalverlies met zich mee. Beleggingen in een beursgang kunnen extra beperkingen met zich meebrengen. De prognose of in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Plaats een reactie