Wat zijn derivaten?

Een derivaat Wat zijn derivatenis een soort beleggingsinstrument. U kunt gebruik maken van derivaten om het risico bij beleggingen te verkleinen. Daarnaast wordt het ook gebruikt om gewoon eens te gaan speculeren. U kunt ze als een soort hefboom gebruiken om uw risico’s af te kopen. U kunt hierbij denken aan een rente of valuta risico dat u loopt bij een belegging. Eenvoudig omschreven zijn derivaten aandelen die gekoppeld zijn aan de waarde van andere aandelen. Zelf heeft een derivaat helemaal geen waarde en is de waarde alleen gekoppeld. Binnen de derivaten zijn weer verschillende soorten waarmee u kunt beleggen of speculeren.

 

Opties zijn een vorm van derivaten

Eén van de vele verschillende vormen van derivaten zijn opties. Eigenlijk betekent dit wat de naam zegt. Bij een optie kunt u van te voren instellen dat u interesse heeft in een bepaalt product. U kunt aangeven hoeveel geld u wilt betalen voor een product. Naast de prijs die u wilt betalen stelt u in voor welk bedrag u het product weer wil verkopen. U kunt ook instellen wanneer u bij verlies het product wilt verkopen. Het voordeel van een optie derivaat is dat u kunt voorkomen dat u veel verlies heeft op een product. Daarnaast bent u erop tijd bij als een product een bepaalde waarde bereikt heeft. Het is een veilige manier van beleggen die u zelfs kunt toepassen bij Plus500. Hier kunt u zelf opties instellen op producten die u interessant lijken. Doe uiteraard eerst gewoon onderzoek voordat u een optie inschakelt. Het nadeel van een optie is wel dat u het product niet tussentijds mag verkopen. U bent verplicht het product te verkopen tegen de vooraf vastgestelde prijs.

 

Futures als derivaten

Futures lijken eigenlijk heel erg op de opties derivaten. Het enige verschil tussen de twee is dat u deze wel tussendoor mag aanpassen. Stel u heeft bepaalt dat Heineken € 44 waard gaat worden en u heeft 1.000 aandelen gekocht voor € 40. U ziet het aandeel langzaam stijgen naar € 43, maar daarna ziet u het aandeel terugvallen. Als u een optie heeft geplaatst dan zal u moeten wachten tot het aandeel toch weer € 44 waard wordt. Als een aandeel straks € 38 waard wordt dan zit u met het verlies.

Als u een future heeft gekocht in Heineken dan kunt u bij een daling naar € 42 als nog gaan verkopen. Zo maakt u als nog € 2.000 winst op uw aandelen en heeft u geen verlies. U kunt uw doel met een future derivaat dus tussentijds aanpassen. Net als opties kunt u de futures online kopen via Plus500. U kunt de futures met een hefboom kopen en zonder dat u transactiekosten betaald bij Plus500. Zo heeft u een dubbel succes en zorgt u voor een minder groot risico op verlies bij een aandeel. U kunt op deze manier zowel winst als verlies indekken met aandelen kopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *