Wat is het geheim van de rijken?

Benieuwd Geheim van de rijkennaar het geheim van de rijken?

Ook tijdens de economische crisis zijn zij weer rijker geworden. Dit zou te maken kunnen hebben met de goede prestaties van de uitstekende beleggers die zij in kunnen huren, maar dit lijkt meer te maken te hebben met een algemene insteek dan met de kunde van een aantal specifieke beleggers.

Hoe komt het dat de rijken steeds rijker worden en zij erin slagen ook tijdens een crisis het schamele rendement van een paar procent van een spaarrekening te overtreffen?

 

Beleggen in plaats van sparen

Rijken kiezen er over het algemeen sneller voor om te beleggen dan te sparen. Dat is met name de laatste jaren een interessante keuze. Sinds 2008 zijn de beurzen een paar keer flink in elkaar gezakt, maar hebben er ook flinke stijgingen plaatsgevonden. Het is bovendien mogelijk om geld te verdienen met een dalende beurskoers, bijvoorbeeld door short te gaan. Het speculeren en beleggen kan daardoor zowel in een opgaande als een neergaande markt geld opleveren, terwijl we tijdens het sparen alleen de (beperkte) rente overgemaakt krijgen. De rijken sparen zo min mogelijk, zij investeren en beleggen om een aantrekkelijk rendement te kunnen realiseren.

 

Winnaars en risico

Daarnaast zouden we het om kunnen draaien. Zijn de rijken erin geslaagd om goede beleggingen te doen en zijn ze daardoor zo rijk geworden, of hebben we allemaal beleggingen gedaan en hebben de rijken het geluk gehad dat ze winnaars in handen bleken te hebben? Indien we morgen allemaal een belegging doen zullen hier een aantal winnaars uit naar voren komen, terwijl een aantal anderen geld verliezen. We horen weinig over de vermogenden die hun kapitaal verliezen als het gevolg van een investering, we horen aan de andere kant alleen de verhalen van de rijken die erin slagen weer een goede deal te sluiten of belegging te doen.

 

De rijkste 1%

Feit is in ieder geval dat de rijkste 1% er de laatste jaren weer behoorlijk rijker op is geworden terwijl het economisch toch allemaal heeft tegen gezet. Wat dat betreft lijkt het er toch op dat er een manier bestaat om meer geld te verdienen dan alleen de rente die we krijgen over het spaargeld dat we bij een bank weg zetten.

De rijken durven in ieder geval meer risico te nemen, ze hebben immers minder te verliezen (meer in letterlijke zin, maar het komt minder hard aan). Op het moment dat de rijken 10% van hun vermogen zouden verliezen is dat enorm vervelend, maar geeft dat geen problemen voor het betalen van de huur of de hypotheek.

Wilt u zelf tot de rijken gaan behoren? Dan lijkt het van belang om zo snel mogelijk wat kapitaal op te bouwen waarmee u wat risico kunt gaan nemen. Beleg in aandelen en obligaties, bijvoorbeeld met een horizon van 10 – 20 jaar. Heeft u nog langer de tijd? Dan is het de moeite waard om nog wat extra risico te nemen. Des te langer de horizon, des te meer risico u kunt nemen. De echt rijken beleggen al tientallen tot honderden jaren, waardoor ze het risico kunnen nemen en de rendementen in goede tijden flink oplopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *