Voor- en nadelen van CFD’s

Geldzaken

Bent u benieuwd naar de voor- en nadelen van CFD’s? Een CFD is een Contract for Difference, een derivaat op basis van een onderliggende asset. U speculeert op de koerswijziging van de onderliggende asset en kunt gebruik maken van een hefboomwerking om met een klein bedrag toch een groot kapitaal te kunnen beleggen.

Een nadeel van een CFD is het hoge risico waarmee u belegt, maar daar staat aan de andere kant het hoge rendement van de hefboom tegenover. Verder kunt u vooral beleggen op de korte termijn en kost dit veel tijd, maar kunt u met een CFD voordelig long en short gaan.

 

Hoog risico

De CFD’s brengen een hoog risico met zich mee. Dit heeft te maken met de hefboom waar u gebruik van kunt maken. Dit betekent dat het rendement een stuk hoger uit zal vallen, zowel in positieve als negatieve zin. Dit maakt de CFD vooral een aantrekkelijk product op het moment dat u al wat ervaring op de beurs heeft. Maakt u voor het eerst gebruik van een online broker? Gebruik dan een demo account en probeer leverage uit, om na te gaan welke risico’s dit met zich mee kan brengen.

 

Hefboom en flexibiliteit

De hefboom en flexibiliteit van de CFD’s vormen aan de andere kant een bijzonder groot voordeel. Dankzij de hefboom tot soms wel 500:1 heeft u de mogelijkheid om met een inleg van €100 een kapitaal van €50.000 te beleggen. Dit kan leiden tot een enorm positief rendement, maar kan ook het verlies behoorlijk op laten lopen. U bent met een CFD in ieder geval erg flexibel, aangezien u bijvoorbeeld gebruik kunt maken van kenmerken als een stop loss of take profit, die u ook doorlopend aan kunt blijven passen.

 

Beleggen op korte termijn

Een ander nadeel van het beleggen in CFD’s is de relatief korte termijn waarop u belegt en de hoeveelheid tijd die u erin dient te steken. U kunt gebruik maken van stop loss en take profit mogelijkheden, maar de kans is groot dat u veel tijd dient te steken in het online daytraden om succesvol met CFD’s te kunnen beleggen. Bovendien belegt u over het algemeen slechts voor een paar uur, enkele dagen of maximaal een paar weken of maanden. De CFD’s zijn minder geschikt voor een belegging op de lange termijn, waardoor u veel tijd zal steken in het handelen. Hier staat aan de andere kant een potentieel hoog rendement tegenover.

 

Voordelig long en short

Verder kunt u dankzij de CFD’s op een voordelige manier handelen, aangezien u een kleine inleg doet en de transactiekosten over het algemeen afhankelijk zijn van het bedrag dat u inlegt. U kunt met de CFD’s zowel long als short gaan, waardoor u de mogelijkheid heeft te profiteren van zowel een opgaande als een neergaande koersontwikkeling. Het is wat dat betreft de moeite waard om de handel in CFD’s eens uit te proberen, eventueel via een demo account om nog niet direct teveel risico te lopen met uw beleggingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *