Verminder uw schulden zo!

Heeft u te makeVerminder uw schulden zon met schulden, of heeft u het idee dat de kosten te hoog oplopen en de kans bestaat dat u hier binnenkort mee te maken zal krijgen? U kunt uw schulden verminderen door allereerst voor een goed overzicht te zorgen en u met name te richten op de consumptieve schulden. Vervolgens kunt u minder geld uitgeven, bijvoorbeeld door budgetten in te stellen. Tenslotte kunt u slimmer sparen en beleggen, om de schulden te voorkomen en juist vermogen op te bouwen.

 

Type schulden in kaart brengen

Het is allereerst van groot belang om het type schulden dat u heeft u kaart te brengen. Heeft u een hypotheek en staat daar aan de andere kant de waarde van een eigen woning tegenover? Dat is een schuld die u pas na 30 jaar hoeft af te lossen. De meer problematische schulden zijn de consumptieve kredieten. Heeft u geld geleend voor een auto, voor een televisie of wellicht een keuken? Deze aankopen worden met de jaren steeds minder waard, waardoor u de schulden voor die tijd dient af te lossen. Breng de diverse schulden in kaart en probeer deze waar mogelijk over te sluiten naar een enkele grotere schuld. Dat zorgt voor meer overzicht.

 

Minder geld uitgeven

U kunt uw schulden verminderen door minder uit te gaan geven. Dat klinkt wellicht als een open deur, maar het is uiteindelijk de enige manier om er vanaf te komen (of u zou meer moeten gaan verdienen). Probeer een 50/50-regel te introduceren. Op het moment dat u geld ontvangt zet u de helft weg om te sparen en mag u de andere helft gebruiken om nieuwe aankopen te doen. Daarnaast kunt u budgetten instellen en ervoor zorgen dat u daar niet overheen gaat, zodat u de schulden kunt gaan verminderen.

 

Slimmer sparen en beleggen

Bent u erin geslaagd uw schulden te verminderen en kunt u nu weer vooruit kijken? U kunt slimmer sparen en beleggen door bijvoorbeeld gebruik te maken van termijndeposito’s. Spaar uw geld op deze speciale rekeningen, waar u bijvoorbeeld 6 maanden, een jaar of meerdere jaren niet aan kunt komen. U heeft na die periode dan een aardig bedrag gespaard, waardoor u een buffer heeft. Beleg door goed te spreiden en kies voor een risiconiveau dat past bij de beleggingshorizon die u voor ogen heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *