Trends op de beurs

Trends spelen een Trends op de beursbelangrijke rol op de beurs. Het is de kunst om hier maximaal van te profiteren, door vroeg in te stappen en aan de andere kant weer net op tijd uit te stappen. Als goede belegger stapt u in op het moment dat een neergaande trend afneemt en de koers weer op begint te lopen. Bereikt de koers een piek? Dan is het verstandig om weer uit te stappen. Des te beter u erin slaagt om trends op de beurs te herkennen, des te aantrekkelijker het rendement zal zijn dat u hiermee maakt.

 

Herkennen van een trend

Het is echter niet gemakkelijk om een trend op de beurs te herkennen. Op het moment dat een koers stijgt kan dit immers meerdere dingen betekenen. Het zou kunnen gaan om een trend, maar het zou daarnaast kunnen gaan om een tijdelijke opleving die zich weer snel omkeert. Denkt u een trend te herkennen, of denkt u een trend reversal te zien? Bekijk de grafiek van de koersontwikkeling dan op basis van verschillende perioden van tijd. Bekijk de ticker, de koers over de afgelopen dagen en zelfs de laatste maanden of de laatste jaren. Op die manier krijgt u een beter beeld van de totale ontwikkeling, waardoor u een inschatting kunt maken van wat de koers gaat doen.

 

Trend reversal

Het is op de beurs het meest waardevol om trends te herkennen, net voor het moment dat ze zich omkeren. U kunt hiervoor gebruik maken van een technische analyse. Probeer op zoek te gaan naar het moment waarop de trend afneemt en zich volledig om zal keren. Op het moment dat er inderdaad sprake is van een daling na een stijging, of andersom, en u op tijd instapte is de kans groot dat u hiermee een aantrekkelijk rendement weet te maken. Houd er echter rekening mee dat het ook altijd kan gaan om een tijdelijke verandering van richting, om vervolgens weer verder te dalen of te stijgen.

 

Technische analyse

U kunt een technische analyse doen om trends te herkennen op de beurs. Maak hiervoor gebruik van een onafhankelijk platform als Metatrader, of van de software die de broker daarvoor beschikbaar stelt. U kunt zorgen voor zowel een chart analyse als een kwantitatieve analyse. Het tweede gedeelte bestaat uit het toepassen van de verschillende technische indicatoren op de koers. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u een idee krijgt van het moving average en de Relative Strength Index. In combinatie met onder andere de Bollinger Bands kunt u dan wat zeggen over de richting die de koers waarschijnlijk aan zal nemen.

De chart analyse kunt u doen door op zoek te gaan naar de weerstand aan de bovenzijde en de steun aan de onderkant. De ruimte hiertussen noemen we de bandbreedte en staat voor de bewegingen die de koers maakt. Op het moment dat de weerstand of de steun in beeld komt zal er waarschijnlijk een trend reversal plaatsvinden. Dat is een geschikt moment om in te stappen of juist short te gaan en een aantrekkelijk rendement na te jagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *