Tips voor financiele onafhankelijkheid (deel 2)

Vermogen opbouwen en zorgen voor rendement

Wilt u graag vermogen inanciele onafhankelijkheid 2opbouwen voor financiële onafhankelijkheid? Kijk dan goed naar het rendement dat u ontvangt over de bedragen die u inlegt, of het rendement dat u kunt realiseren. Des te hoger het jaarlijks rendement, des te beter uw investeringen voor later renderen en des te minder u nu hoeft in te leggen om later financieel onafhankelijk door het leven te kunnen gaan.

U kunt sparen voor vermogen, gaan beleggen of zorgen voor een passief inkomen. We zetten de verschillende mogelijkheden op een rij, in combinatie met het rendement dat u op deze manier kunt maken en waar u op kunt rekenen met het oog op financiële onafhankelijkheid.

 

Sparen voor vermogen

U kunt allereerst sparen voor vermogen en toewerken naar financiële onafhankelijkheid. Het rendement op uw inleg is over het algemeen vrij laag, maar hier staat aan de andere kant een grote mate van zekerheid tegenover. U legt iedere maand een bepaald bedrag in, dat bijvoorbeeld tot uw 65ste jaar zal waarderen. Kies bij voorkeur voor een rekening waarop u het geld langere tijd vastzet, aangezien u op die manier een jaarlijks rentepercentage van 2 – 4% kunt ontvangen. Zodra de rente verder oploopt wordt het op deze manier gemakkelijker om financiële onafhankelijkheid te bereiken.

 

Beleggen met vermogen

Het is echter vooral interessant om het rendement tijdens de eerste jaren van opbouwen zo hoog mogelijk te laten oplopen. U kunt beleggen voor meer vermogen, waarbij u kunt rekenen op een rendement van 4 – 8% per jaar. Kies voor een relatief risicovolle portefeuille, op het moment dat u nog tientallen jaren voor de boeg heeft. De kans is groot dat eventuele scherpe dalingen worden gecompenseerd door flinke stijgingen, waardoor u uiteindelijk kunt rekenen op een positief rendement over de verschillende jaren.

Laat u goed informeren over het beleggen om vermogen op te bouwen. Zorg ervoor dat u de risico’s kent en bouw het risico bijvoorbeeld af in de laatste 5 – 10 jaar van het opbouwen van uw vermogen.

 

Passief inkomen ontwikkelen

Ten derde kunt u vermogen opbouwen voor financiële onafhankelijkheid door gebruik te maken van een passief inkomen. Probeer de relatie tussen arbeid en inkomen te verzwakken, door bijvoorbeeld een boek te schrijven of een CD op te nemen. U kunt deze producten blijven verkopen, zonder dat u daar iedere keer opnieuw (veel) werk voor dient te verrichten. Zorg op deze manier voor een (extra) periodiek inkomen, dat u opzij kunt zetten om het beleggen of ervan te sparen. U kunt daarmee werken aan financiële onafhankelijkheid, zonder dat u daarvoor steeds harder hoeft te werken.

Indien u toe wilt werken naar financiële onafhankelijkheid is het vervolgens van belang om uit te gaan van het rendement dat u kunt maken en het bedrag dat u wilt bereiken. Bepaal welk bedrag u maandelijks dient te sparen, of het rendement dat u jaarlijks dient te behalen om uw doel te kunnen bereiken. Maak verschillende scenario’s en probeer met name tijdens de eerste jaren veel in te leggen en veel rendement te maken. Deze investeringen betalen zich enorm goed terug, waardoor u later kunt profiteren van financiële onafhankelijkheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *