Tips voor financiële onafhankelijkheid (deel 1)

Wat heeft u nodig voor financiële onafhankelijkheid?

Wilt u graaginanciele onafhankelijkheid 1 financieel onafhankelijk worden? Bepaal dan eerst voor uzelf wat u hieronder verstaat. Is het voor u van belang dat u kunt doen wat u wilt en u een luxe leven kunt leiden, of vindt u het vooral van belang dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de gebruikelijke kosten en dat u bij een meevaller wellicht zelfs wat extra’s kunt doen? Wat de één financieel onafhankelijk noemt hoeft de ander daar niet onder te verstaan, dus bepaal de levensstijl die u voor ogen heeft. We schetsen vervolgens drie mogelijkheden om te berekenen wat u nodig heeft voor financiële onafhankelijkheid en helpen u daarna een methode te ontwikkelen om dit te bereiken.

 

Eigen levensstijl

Wat is de levensstijl die u voor ogen heeft, zowel nu als in de toekomst? Vindt u het van belang om met uw verdiende geld luxe producten te kopen of een mooie auto te rijden? Wilt u meerdere keren op vakantie en is er sprake van een lang lopende lening (woning)? Des te zuiniger u nu en in de toekomst leeft, des te gemakkelijker het voor u is om financieel onafhankelijk te worden. Houd er daarbij rekening mee dat iedere besparing die u nu doet, zich over tientallen jaren dubbel en dwars zal uitbetalen. Des te meer u nu spaart, des te meer u later te besteden heeft.

 

Drie mogelijkheden

U kunt op drie manieren berekenen wat u nodig heeft voor financiële onafhankelijkheid. U kunt er allereerst voor kiezen om te gaan rentenieren. Ga in dat geval uit van het bedrag dat u per maand wilt kunnen besteden. Wilt u €2.500 per maand kunnen besteden? Dan heeft u daar een bedrag van €1.500.000 voor nodig, bij een rentestad van 2% per jaar. Op die manier kunt u van de rente leven, zonder dat het bedrag in grootte af zal nemen.

U kunt er ten tweede voor kiezen om het vermogen op te maken, vanaf een bepaalde leeftijd. Wilt u vanaf uw 50ste tot uw 80ste €2.500 per maand te besteden hebben? Dan heeft u daar in die 30 jaar tijd ongeveer €900.000 voor nodig.

Ten derde kunt u gebruik maken van een passief inkomen, in combinatie met een vermogen. Slaagt u er bijvoorbeeld in om maandelijks €1.000 te blijven verdienen uit een passief inkomen (waarvoor u niet hoeft te werken)? Dan heeft u nog maar €1.500 per maand nodig en heeft u voor 30 jaar voldoende aan een kapitaal van €540.000.

 

Spaarbedrag berekenen

U kunt het spaarbedrag bereiken door uit te gaan van de rente die u over de komende jaren kunt ontvangen. Ga uit van het jaar waarin u er gebruik van wilt maken, bijvoorbeeld wanneer u 65 wordt. Bereken op die manier welk bedrag u maandelijks opzij dient te zetten om het benodigde kapitaal te bereiken. Op die manier kunt u toewerken naar financiële onafhankelijkheid, zodat u zich op latere leeftijd geen zorgen hoeft te maken en u van het leven kunt gaan genieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *