Termijnmarkten

Krijg meer informatie over termijnmarkten!Hoe wordt men succesvol

Termijnmarkten vormen centrale financiële beurzen, waar het mogelijk is om te handelen in gestandaardiseerde futures. Het gaat in dit geval om het handelen in een overeenkomst, die aangeeft dat er in de toekomst een transactie met een bepaalde hoeveelheid grondstoffen of andere commodities plaats zal vinden. Daarnaast zijn de termijnmarkten een financieel instrument voor ondernemingen, om het prijsrisico af te wentelen en de prijs van de levering te bepalen op het moment dat de onderneming deze daadwerkelijk afneemt. U kunt zelf gebruik maken van termijnmarkten door via een van de online brokers te handelen.

 

Prijsrisico afwentelen

Ondernemingen gebruiken de termijnmarkten om ervoor te zorgen dat ze tijdens een levertijd niet zelf het risico lopen op prijsschommelingen. Op het moment dat een onderneming nu een contract sluit en te maken krijgt met een levertijd van 5 weken kan de prijs in die periode oplopen, of aan de andere kant juist afnemen. Indien de prijs afneemt is dat een nadelige ontwikkeling, terwijl een oplopende prijs gunstig zou zijn. Het is echter verstandig om de risico’s naar boven en naar beneden af te wentelen, door gebruik te maken van termijnmarkten.

Een onderneming zorgt ervoor dat het direct een verkooptransactie plaatst op het moment dat het de order plaatst bij de leverancier. Op die manier zal de levertijd beginnen te lopen, maar loopt de onderneming vanaf dat moment geen risico. Zodra de daadwerkelijke levering plaatsvindt zal de onderneming hier een kooptransactie tegenover zetten, om het risico zelf niet te lopen en er daarmee voor te zorgen dat het daarvan vrij kan handelen. Op die manier kunnen termijnmarkten bijdragen aan het risicomanagement van bedrijven, die vooral operationeel proberen hun winst te behalen.

 

Handelen in derivaten

De termijnmarkten bieden particuliere en institutionele beleggers aan de andere kant de mogelijkheid om in deze derivaten te handelen. De termijnmarkten vormen een derivaat, omdat het gaat om een afgeleide van de onderliggende activa, die daadwerkelijk zal worden verhandeld. Op basis van de derivaten is het als het ware mogelijk om op het risico te speculeren en daar een positief rendement mee te maken. Er is geen sprake van een tastbare transactie, in plaats daarvan speculeert u op een bepaalde prijsstijging, of aan de andere kant juist op een daling van de prijs.

De termijnmarkten vormen een centrale financiële beurs, waar het mogelijk is om te handelen in de gestandaardiseerde futures. U kunt hiermee een aantrekkelijk rendement maken, op het moment dat u de ontwikkelingen van de prijs op de juiste manier weet in te schatten. De termijnmarkten hebben betrekking op een levering in de toekomst, op een vastgesteld moment. De derivaten worden geprijsd op basis van de onderliggende activa, waarbij het kan gaan om alles van aandelen en indices tot de grondstoffen die een bepaalde onderneming wil laten leveren. Wat dat betreft gaat het bij termijnmarkten om een financieel complex product en is het verstandig om hiervoor voldoende ervaring op te doen, voordat u er zelf in gaat handelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *