Tarieven van brokers

Het is verstandig Tarieven van brokersom de tarieven van brokers goed te bekijken en ook met elkaar te vergelijken. U zorgt er op die manier voor dat u een beeld krijgt van de kosten die u kunt verwachten. Houd er rekening mee dat de kosten ten laste komen van het rendement dat u maakt. We spreken daarom van een bruto rendement en een netto rendement. De kosten die u maakt vormen het verschil en zorgen ervoor dat de netto koerswinst lager uit zal vallen dan het bruto rendement. Het is uiteindelijk van belang om de kosten zo laag mogelijk te houden, zodat u een aantrekkelijk netto rendement kunt maken en u zoveel mogelijk aan uw beleggingen over kunt houden.

 

Bewaarloon en orderkosten

We kennen een aantal verschillende tarieven van brokers, al zijn het vooral de traditionele brokers en grote banken die u de meeste tarieven in rekening brengen. Het bewaarloon is een voorbeeld van een van de tarieven van brokers die we bij de online brokers eigenlijk niet meer zien. De traditionele brokers diende voorheen aandelen en effecten te bewaren, eventueel ook in het buitenland. Hier waren kosten aan verbonden. Vandaag de dag worden aandelen en effecten nauwelijks nog fysiek aangekocht, wat betekent dat er eigenlijk geen sprake meer kan zijn van bewaarloon. Ook brokerkosten komen we eigenlijk niet meer tegen. Het ging vaak om kosten die u diende te maken wanneer u een telefonische order wilde doen, bijvoorbeeld wanneer dat online niet mogelijk was.

 

Brokerkosten en retourprovisie

Brokerkosten komen bij de meeste brokers niet meer voor, al betaalt u in bepaalde gevallen bijvoorbeeld een bedrag om u in te kunnen schrijven en een rekening te openen. De traditionele brokerkosten hadden betrekking op de mogelijkheid om een buitenlandse transactie uit te kunnen voeren, waardoor de broker extra kosten diende te maken.

Aan de andere kant kunt u bij sommige brokers rekenen op een retourprovisie. Dit is een soort korting die u kunt ontvangen op basis van het aantal transacties dat u heeft gedaan en het kapitaal dat u heeft belegd. Des te meer transacties u deed, des te meer korting u kunt krijgen op de tarieven van de broker.

 

Transactiekosten

Bij alle brokers betaalt u in ieder geval transactiekosten, in de vorm van een spread. Dit zijn de kosten die ook de online brokers gebruiken om hun geld te verdienen. Iedere keer dat u een transactie doet betaalt u een hogere prijs, dan die u zou krijgen voor de verkoop van een bepaalde positie. Het verschil tussen de prijs voor aankoop en die voor verkoop is voor de broker en zorgt ervoor dat zij inkomsten kunnen vergaren.

 

Kosten en rendement

Houd er rekening mee dat de tarieven van de brokers direct ten laste komen van het rendement dat u maakt. Een extra verdiende euro levert u uiteindelijk altijd iets minder op als het gevolg van de belastingen, een extra euro aan kosten bent u direct kwijt. Kijk goed naar de tarieven van de brokers en probeer deze met elkaar te vergelijken. Op die manier komt u tot een voordelige broker, waar u kunt handelen zonder dat het rendement dat u maakt op zal gaan aan de kosten voor de dienstverlening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *