Swingtraden

Met swingtradeSwingtradenn is het de bedoeling om op korte termijn een zo groot mogelijke winst te behalen. Hierbij gaat het om het moment van instappen, waardoor u dus de juiste “swing”, ook wel golf, meeneemt. De beursbeweging zal dus uw rendement behalen. Het is hierbij essentieel om een juist money management strategie te hanteren en uw verliezen te beperken met stop losses.

Probeer als swingtrader altijd uw risico te beperken en test uw strategie altijd van te voren uit. Dit kan eventueel door middel van het gebruik van een demo account bij Plus500!

 

Het principe

Er zijn beleggers die beweren dat swingtraden niet als beleggen kan worden gezien, maar dit is een onjuiste gedachte. Beleggen is immers het kopen van beleggingsproducten om hiermee op termijn rendement over te ontvangen. Het verschil zit hem in het feit dat een swingtrader zijn beleggingsproducten voor een langere periode vasthoudt, en hierbij alle tussentijdse fluctuaties in de markt overslaat.

Als swingtrader vertrouwt u op het eb en vloed-principe van de markt. Een stijgende beweging zal worden gevolgd door een pauze of een daling. U houdt zich dus minder bezig met de actualiteiten in het nieuws, maar juist meer met de grafieken en overzichten.

Als belegger kunt u een aandeel aanschaffen dat gedurende het jaar 6% stijgt en vervolgens weer 6% daalt. Als belegger op de lange termijn heeft u weinig aan deze ontwikkeling. Als swingtrader heeft u echter de mogelijkheid om twee keer van deze ontwikkeling te kunnen profiteren: zowel bij de stijging als bij de daling kunt u geld verdienen.

 

Aanhouden posities

Bij het swingtraden is het niet gebruikelijk om een positie langer dan twee weken aan te houden. Het toepassen van swingtrading is daarbij ook geen daytrading, uw bent geen hele dagen bezig met uw beleggingen. Swingtraders zijn net als daytraders op zoek naar winsten, alleen hebben zij een langere periode waarover de beleggingsproducten worden aangehouden.

 

Enkele basisprincipes

Wanneer u begint met swingtraden zult u een aantal basisprincipes in acht moeten nemen. Eén van de belangrijkste hiervan is het spreiden van de beleggingsproducten. Wanneer u voor het minimale risicoprofiel kiest, zult uw portefeuille zo moeten indelen op een manier dat u zowel bij een stijgende (long gaan) als bij een dalende markt (short gaan) in staat bent om winst te maken.

Waar de belegger zijn producten verkoopt bij een dalende beurskoers, bent u als swingtrader in staat om de positie nog enkele tijd vast te houden en hier een rendement op te behalen. Ook kan het belonend zijn om stop losses af te sluiten.

Over het algemeen is het niet verstandig om een hoger risico dan 3% te kiezen (stop loss-waarde in vergelijking met de aankoopkoers). Er zijn echter ook beleggers die niet verder gaan dan een risico van 2% of 1%. Dit is natuurlijk ook mogelijk, al komen hier vaak wel hogere kosten bij kijken. Daarnaast is het aan te raden om de hoeveelheid verschillende trades beperkt te houden in verband met het hebben van goed en volledig overzicht.

 

Analyses

De technische analyse speelt een belangrijke rol bij het swingtraden. U moet namelijk op het juiste moment instappen. Het is echter ook van belang dat u het nieuws in de gaten blijft houden. Bij het kijken van grafieken zult u zich eerder moeten informeren op basis van dag- en weekgrafieken en kunt u de urengrafieken op de achtergrond laten.

 

De brokers

Voordat u zich gaat bezig houden met het swingtraden is het aan te raden om eerst eens te kijken bij de verschillende kosten van de brokers. De kosten zullen namelijk eerst moeten worden terugverdiend voordat er van winst kan worden gesproken. Ook is het belangrijk om te weten wat de minimale trades moeten zijn en  waarin u van plan bent te gaan handelen. Het is bij het swingtraden ook mogelijk om te handelen door middel van een hefboom. Hierbij wordt uw inleg met een bepaalde factor vergoot.

 

Trial and error

Het werkelijk onder de knie krijgen van swingtraden gaat door middel van trial and error. Hierbij is het dus aan te raden om uw systeem eerst te testen door middel van een demo account. Het zou immers zonde zijn om grote verliezen te maken doordat uw systeem niet waterdicht is. Hierbij moet wel vermeld worden dat swingtraden niet geschikt is voor de beginnende belegger. Het is onmogelijk om ervoor te zorgen dat elke trade geld overlevert, maar de tactiek zit hem in het hebben van een goed tradingplan.

Begint u eerst met relatief kleinere bedragen om zo steeds meer ervaring op te doen met deze manier van beleggen. Wanneer u het swingtraden beheerst, zult u zien dat u hiermee flinke rendementen kunt behalen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *