Soorten brokers

U heeft als belegger Soorten brokersniet zomaar de mogelijkheid om de beurs te betreden, u dient daarvoor gebruik te maken van een broker. Dit is als het ware een tussenpersoon, die ervoor zorgt dat u de mogelijkheid heeft om aandelen en obligaties aan te kopen of weer van de hand te doen.

U kunt als particulier over het algemeen geen lid worden van de beurs, een broker kan dit wel.

Op deze manier behoudt de beurs het overzicht en kunt u gebruik maken van de brokers om de transacties uit te voeren die u wenst en daarmee de juiste investeringen te doen.

 

Wat is een broker?

Een broker is eigenlijk niets meer dan een makelaar, een tussenpersoon die u kan helpen om een bepaald aandeel te kopen, of een andere transactie op te beurs uit te kunnen voeren. Een stock broker zouden we in het Nederlandse een effectenmakelaar of een aandelenmakelaar noemen. We spreken niet van ‘makelaar’, omdat dit in Nederland verwarring op zou leveren. Uiteindelijk is de broker een bedrijf dat er als tussenpersoon voor zorgt dat u als belegger de mogelijkheid heeft om de beurs te bereiken en de transacties te doen die u wenst.

 

Waarom een broker?

Indien iedere particulier toegang zou krijgen tot de beurs zou dit het er niet overzichtelijker op maken. De brokers zijn echter een erfenis vanuit het verleden, aangezien technologische mogelijkheden hen in principe overbodig zouden kunnen maken. Brokers hebben echter ook inzicht in de markt en kunnen hier daardoor beter op inspelen. Met name de grote brokers van banken konden voorheen rekenen op aardige commissies, waardoor deze niet beschikbaar waren voor het kleine publiek. Vandaag de dag zijn er een aantal onafhankelijke brokers ontstaan als Plus500, Markets.com en eToro, die zich ook op de consument richten. Ze vragen een kleinere commissie en nemen genoegen met een kleinere marge op een groter aantal transacties.

 

Type brokers

Er bestaan in principe drie verschillende soorten brokers:

  •      Uitvoerende broker
  •      Adviserende broker
  •      Vertegenwoordigende broker

De uitvoerende broker zal handelen op aangeven van de klant en daar verder geen vragen over stellen. De adviserende broker kan ook advies geven op basis van ontwikkelingen in de markt, of een bepaalde order nog eens bevragen en op die manier overleg plegen. De vertegenwoordigende broker neemt het meeste werk uit handen. Deze broker stelt de belangen van de belegger voorop, maar voert vervolgens zelf transacties uit waar geen directe order voor nodig is. Deze brokers vragen een wat hogere commissie, maar u kunt als belegger aan de andere kant rekenen op veel expertise.

 

Broker voor mij

Wilt u zelf beleggen en bent u op zoek naar een broker? De kans is groot dat de online brokers het best bij u passen. U kunt zelf handelen bij Plus500 of een van de andere online brokers. Daarnaast kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld Alex of Binck Bank, wanneer u minder wilt speculeren en u een langere tijdshorizon heeft. De adviserende broker en vertegenwoordigende broker zijn er vooral voor de beleggers met een groter vermogen, of de institutionele beleggers die grote kapitalen naar de beurs willen brengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *