Rechten en plichten bij brokers

Brokers stellen hunRechten en plichten bij brokers eigen algemene voorwaarden op. U kunt deze doornemen om na te gaan waar u mee akkoord gaat op het moment dat u gebruik maakt van de diensten, alleen doet lang niet iedereen dat. Het is echter wel verstandig om na te gaan wat een broker met uw effecten en activa mag doen, zodat u weet waar deze blijven. In een aantal gevallen maken brokers gebruik van uitvoering door interactive Brokers (IB), waardoor u aan hun voorwaarden gebonden bent. Het gaat bijvoorbeeld om Lynx en Today’s Brokers. U dient er rekening mee te houden dat IB behoorlijk vergaande voorwaarden hanteert, die ze een grote mate van vrijheid geeft.

 

Effecten elders onderbrengen

IB heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om zonder voorafgaande berichtgeving effecten en activa te verpanden of hypothekeren, zonder daar een gelijkwaardig bedrag aan activa voor over te houden. In ruil voor het lenen van deze effecten kan IB een financieel of ander voordeel ontvangen, waar de klant vervolgens geen recht op heeft. Dat betekent dat de broker aan de haal kan gaan met uw activa en effecten, om daar geld aan te verdienen waar u vervolgens geen recht op heeft. Het is wat dat betreft verstandig om de voorwaarden van brokers goed door te nemen en na te gaan of de rechten niet wat ver gaan.

In de meeste gevallen zal een broker zich de vrijheid geven om behoorlijk soepel met uw inleg om te gaan. Daar kunt u helaas weinig aan doen, aangezien u niet zonder een broker kunt op het moment dat u wilt handelen aan een van de beurzen.

 

Innen van betalingen

Wilt u een betaling laten doen door een online broker? In de voorwaarden kunt u over het algemeen lezen hoe u deze aan kunt vragen en ervoor kunt zorgen dat u het geld op uw rekening kunt ontvangen.

Bij Amerikaanse brokers dient u in de meeste gevallen een identiteitsbewijs in te sturen. Dit heeft te maken met de regulering vanuit de overheid. Aan de hand van het ID-bewijs dient de broker te controleren of u het geld naar uw eigen rekening over wilt laten maken en of er geen andere zaken plaats hebben. Wat dat betreft dient u aan een aantal plichten te voldoen, om het geld uit te kunnen laten keren en ervoor te zorgen dat u daar de beschikking over krijgt. De rechten lijken aan de andere kant vooral voorbehouden aan de brokers zelf, zij kunnen grotendeels doen met activa wat ze willen.

Vergelijk de rechten en plichten die u heeft bij brokers door de voorwaarden op een rij te zetten. Met name de Nederlandse brokers vormen op dit gebied een vaak betere keuze dan de Amerikaanse spelers. Alex en Binck Bank zijn goede voorbeelden van Nederlandse brokers die u hiermee goed van dienst kunnen zijn. Houd er rekening mee dat de prijzenoorlog van veel brokers er te leidt dat ze via rechten en plichten zoeken naar andere methoden om toch voldoende winst te kunnen blijven genereren, op het moment dat u minder betaalt voor de transacties die u uit wilt laten voeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *