Problemen van ruilhandel

RuilhandRuilhandelel komt nog altijd voor, ook al was dit in het verleden vele malen belangrijker voor de economie dan vandaag de dag. Het grote probleem met ruilhandel is dat we gebruik maken van producten van waarde, die nauwelijks liquide zijn en die we daardoor niet zomaar voor van alles uit kunnen geven. We kunnen een brood ruilen tegen drie kroppen sla, maar we kunnen de drie kroppen sla vervolgens niet zomaar gebruiken om bijvoorbeeld een fles shampoo aan te schaffen. Geld ter waarde van het brood kunnen we daarentegen gebruiken om drie kroppen sla te kopen, of een fles shampoo te kopen.

 

Ruilhandel in de derde wereld

Ruilhandel komt in de derde wereld over het algemeen nog veel voor, met name omdat men daar nog niet zo stabiel om kan gaan met geld als hier in de Westerse wereld. Het gaat dan uiteraard om de behandeling van geld op macro-economisch niveau, de mensen zelf kunnen hier net als wij goed mee omgaan. Zij zijn echter veroordeeld tot ruilhandel, waardoor er maar moeilijk efficiënte transacties plaats kunnen vinden. Er vinden veel mutueel-exclusieve uitruilen plaats, waarbij het lastig is om de waarde om te zetten naar een liquide product dat mensen ook elders kunnen gebruiken.

 

Hyperinflatie

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat ruilhandel ook een belangrijk voordeel te bieden heeft, bijvoorbeeld als wapen tegen hyperinflatie. Geld kan gemakkelijk minder waard worden, bijvoorbeeld wanneer de koers van een munt flink in waarde daalt, of wanneer de overheid besluit veel geld bij te drukken. Tijdens de hyperinflatie kan €100 morgen ineens nog maar €5 waard zijn, waardoor er veel waarde verloren gaat. Zou u de €100 omzetten in bijvoorbeeld een stuk metaal ter waarde van €100? Dan heeft dit na de hyperinflatie nog altijd dezelfde waarde, maar drukken we dit uit als €2.000 (vanwege de daling van de waarde van de munt ten opzichte van het metaal).

 

Ruilhandel of bartering

Daarnaast komt ruilhandel of bartering ook vandaag de dag nog wel voor. Dit helpt ons bijvoorbeeld om belastingen te omzeilen, zoals de Btw. Op het moment dat we met geld betalen dienen we daarvoor een administratie bij te houden en betaalt de koper Btw over het bedrag aan waarde voor de aankoop. In het geval van ruilhandel of bartering is het goed mogelijk om de transactie buiten de boeken te houden en er daarmee voor te zorgen dat er geen Btw betaald hoeft te worden.

 

WIR systeem in Zwitserland

Met name het WIR systeem in Zwitserland is een bekend voorbeeld van ruilhandel, dat ook vandaag de dag nog veel voorkomt. Op het moment dat het economisch minder gaat komt de Wirtschaftsring weer terug en is het mogelijk om producten onderling uit te ruilen. Zodra het economisch weer beter gaat verkiezen de meeste mensen echter weer het gebruik van geld. Dit geeft goed aan dat ruilhandel belangrijke nadelen met zich meebrengt, waardoor we er verstandig aan doen in onze moderne economie zoveel mogelijk gebruik te maken van geld, aangezien dat een stuk meer liquide is en ons daardoor meer mogelijkheden verschaft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *