Mogelijkheden van fondsbeleggen

Denkt Fondsbeleggenu na over het beleggen in fondsen? Dit biedt een aantal voordelen, maar houd er daarnaast rekening mee dat er ook voor de beleggingsfondsen alternatieven beschikbaar zijn. Een beleggingsfonds kost u een bepaald bedrag aan rendement, op basis van bijvoorbeeld de beheerskosten die u betaalt. U betaalt deze kosten aan de beheerder van het fonds, die voor u op zoek gaat naar de meest geschikte aandelen en obligaties.

Beleggingsfondsen zorgen voor een gezonde mate van spreiding binnen uw beleggingen, maken het mogelijk om ook over de grens te beleggen en zorgen ervoor dat u de transactiekosten voor aankopen kunt beperken. Als alternatief voor de beleggingsfondsen kunt u tevens gebruik maken van ETF’s, waarmee u in een volledige index kunt beleggen.

 

Spreiden van beleggingen

Een beleggingsfonds kan u vooral helpen om spreiding aan te brengen in de beleggingen die u wenst te doen, zonder dat u daarvoor hoge transactiekosten betaalt. Professionele beleggers gaan voor u op zoek naar de meest geschikte aandelen en combineren dat doorgaans met een aantal obligaties. Op die manier kunt u de verschillende beleggingsfondsen indelen op basis van het risico dat ze vormen. Zoekt u naar een beleggingsfonds met veel aandelen en weinig obligaties, of andersom? U kunt in alle gevallen rekenen op voldoende spreiding binnen de fondsen, op basis van de correlaties tussen de diverse effecten.

 

Transactiekosten beperken

Ondanks de beheerskosten die u betaalt voor het beleggen in een beleggingsfonds kunt u wel degelijk rekenen op een financieel voordeel. Dit heeft te maken met de spreiding, in combinatie met de eenmalig prijs die u betaalt. Op het moment dat u zelf verschillende aandelen zou moeten aankopen met uw beschikbare kapitaal betaalt u verschillende keren transactiekosten, waardoor dit flink ten kosten gaat van uw rendement. Kiest u voor een beleggingsfonds? Dan betaalt u beheerskosten, plus slechts een enkele keer de transactiekosten. De kans is groot dat u op die manier voordeliger uit bent, dan wanneer u zelf voor spreiding had willen zorgen.

 

Internationale fondsen

Uiteraard kunt u vanuit de verschillende brokers tevens gebruik maken van de internationale fondsen om in te beleggen. Het grote voordeel hiervan is dat u relatief eenvoudig toegang kunt krijgen tot de internationale beurzen, zonder dat u daarvoor veel kosten betaalt. Bovendien zorgt u er met de internationale beleggingsfondsen voor dat u de spreiding ook geografisch op een degelijke manier aan kunt brengen. Dit betekent dat u met de beleggingsfondsen voor voldoende spreiding kunt zorgen, u een scherpe prijs betaalt en u zelf zo min mogelijk omkijken heeft naar de juiste keuze van de verschillende aandelen en obligaties.

 

Beleggen in ETF’s

Wilt u graag in zoveel mogelijk aandelen beleggen, maar schrikt u van de beheerskosten die u bij een beleggingsfonds dient te betalen? Dan is het tevens mogelijk om te beleggen in een van de ETF’s die er beschikbaar zijn. Dit zijn opties die u de kans bieden om te beleggen in alle aandelen die zich in een index bevinden. Het gaat bij de AEX bijvoorbeeld om de 25 grootste fondsen van Nederland, waar u niet afzonderlijk in hoeft te beleggen. Het nadeel van ETF’s is dat u belegt in de volledige index, waardoor u de markt per definitie niet kunt verslaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *