Materialisme

Krijg meer informatie over de term: Materialisme

Welke bedrijven hebben veel cashHet materialisme heeft betrekking op een groot aantal zaken om ons heen. In algemene zin betekent het dat we doorlopend verlangen naar meer eigendom en hier ook onze waarde aan ontlenen. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, mits we ons in het beleggen niet mee laten slepen door materialisme. Dit kan ertoe leiden dat we verliezen proberen terug te verdienen door onverstandig te werk te gaan, of we altijd meer rendement proberen te maken terwijl het verstandiger zou zijn om de winst op een bepaald moment te nemen.

Voorbeelden van materialisme vinden we onder andere bij mensen die iedere paar jaar een grotere auto kopen en daar vervolgens mee pochen naar anderen, of mensen die hun status en waarde uitsluitend uitdrukken in geld. Een extreme vorm van materialisme zorgt ervoor dat we bijvoorbeeld het contact met anderen en een spiritueel gezond leven vergeten of op de tweede plaats zetten, om meer ruimte te maken voor materialen waar we ons geluk en onze waarde aan ontlenen. Materialisme kan ons helpen te streven naar het hoogst haalbare, maar kan ons in de weg zitten zodra we hier teveel in doorslaan.

 

Verlangen naar meer eigendom

Het materialisme doet ons verlangen naar steeds meer eigendom, waardoor het hand in hand gaat met hebzucht. Op het moment dat we erin slagen om een aantrekkelijk rendement te maken met onze beleggingen is het van belang om dit daadwerkelijk te realiseren en daarmee te voorzien in onze behoeften. Het verkrijgen van meer rendement zou geen doel op zich moeten zijn, aangezien dat een symptoom is van materialisme en hebzucht. Daarnaast is het van belang om niet teveel waarde te ontlenen aan de eigendommen die we hebben, maar de waarde te ontlenen aan de manier hoe we daar mee omgaan en hoe we daar, het liefst met anderen, van kunnen genieten.

 

Waarde ontlenen aan eigendommen

Op het moment dat we waarde en status ontlenen aan eigendommen spreken we van materialisme. Een nieuwe auto kan ons helpen ons van A naar B te verplaatsen of samen met de kinderen op reis te kunnen, maar kan aan de andere kant ook uitsluitend bijdragen aan onze status en ons ego. In dat tweede geval is er sprake van materialisme en hebzucht, het eigendom schiet z’n doel voorbij. Het is binnen het beleggen van belang om niet uit te gaan van het materialisme, maar op een verantwoordelijke manier te zoeken naar een aantrekkelijk rendement.

 

Materialisme en beleggen

Het materialisme brengt binnen het beleggen het gevaar met zich mee een hoger rendement als doel op zich te gaan zien. Het rendement zou echter een middel moeten zijn, om te voorzien in onze behoeften. Dankzij het rendement kunnen we een keer extra op vakantie, kan er een nieuwe auto komen of is het mogelijk het huis te verbouwen. Laat u niet teveel meeslepen in het materialisme, door genoegen te nemen met voldoende rendement en dat ook daadwerkelijk te realiseren op het moment dat u daar de kans voor heeft, voordat het virtuele rendement weer verloren gaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *