Hoe werkt QE?

QuantitativQuantative easinge Easing is een vorm van geldcreatie, die een uitkomst kan bieden op het moment dat het niet meer helpt om de rente te verlagen. Met name tijdens een flinke economische crisis lijkt het de centrale bank niet goed te lukken om de hoeveelheid geld binnen de economie op peil te houden. Bij een tekort aan geld geven consumenten te weinig uit, ontstaat er werkloosheid en uiteindelijk een recessie.

Een teveel aan geld kan er aan de andere kant voor zorgen dat consumenten meer kopen dan bedrijven kunnen produceren, waardoor de economie oververhit raakt en de inflatie oploopt. Normaal gesproken kan de centrale bank de rente verhogen of verlagen, om dit in toom te houden.

 

Quantitative Easing

Tijdens een zware economische crisis helpt ook een lage rente niet meer om consumenten en bedrijven over de streep te trekken om meer te lenen. Wat dat betreft heeft de centrale bank een ander middel nodig, om toch meer geld in omloop te kunnen brengen, zonder geld bij te drukken. De bank kan dit doen door gebruik te maken van Quantitative Easing. Hier bestond voorheen veel kritiek op, maar recente resultaten laten zien dat het niet heeft geleid tot de gevreesde hoge inflatie en andere problemen.

 

Staatsobligaties voor de commerciële bank

Quantitative Easing heeft betrekking op een samenspel tussen de centrale bank, een pensioenfonds (of een andere financiële instelling) en een commerciële bank. De centrale bank kan dit niet alleen met de financiële instelling oplossen, aangezien alleen de commerciële banken een rekening hebben bij de centrale banken.

De commerciële bank zal bijvoorbeeld €1 miljard bijschrijven op de rekening van het pensioenfonds, om daarvoor in ruil staatsobligaties van het fonds te ontvangen. Op die manier behouden de beide partijen dezelfde hoeveelheid activa, maar vindt er toch een verschuiving van kapitaal plaats.

 

Door naar de centrale bank

De commerciële bank krijgt staatsobligaties ter waarde van €1 miljard in handen, die het vervolgens door kan spelen naar de centrale bank. De centrale bank had deze ook direct van het pensioenfonds kunnen overnemen, maar het geld dan niet zomaar terugstorten. Op het moment dat de commerciële bank de staatsobligaties doorsluist naar de centrale bank kan die in ruil daarvoor €1 miljard aan reserves aanbieden. Dit zorgt ervoor dat de balanstotaal van de centrale bank met €1 miljard toe zal nemen. Hier tegenover komt een verplichting van de centrale bank te staan, aan de commerciële bank die hen de staatsobligaties geleverd heeft.

 

Reserves voor de commerciële bank

De commerciële bank kan de reserves die het heeft bij de centrale bank vervolgens aanspreken om contact geld op te nemen, bijvoorbeeld op het moment dat klanten meer geld opnemen en er op die manier voor willen zorgen dat ze zekerder kunnen zijn over hun geld. Op die manier kunnen de banken eventuele grote aanvragen naar geld opvragen en er daarmee voor zorgen dat zij niet in de problemen komen. Quantitative Easing zorgt voor een verschuiving van kapitaal, om problemen tijdens de crisis op te kunnen vangen en meer geld beschikbaar te krijgen bij de commerciële banken die dat kunnen uitgeven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *