Hoe kunnen uw beleggingen worden “verzekerd”?

Wilt u graag Beleggingen verzekerenbeleggen, maar het risico beperken? Het is mogelijk om beleggingen te verzekeren, door gebruik te maken van de juiste opties en bijvoorbeeld een stop loss in te stellen. U kiest er op die manier voor genoegen te nemen met wat minder rendement, door kosten te maken voor een verzekering. Vergelijk het met een reis die u maakt, indien u een verzekering afsluit betaalt u wat meer voor de reis, maar weet u wel zeker dat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Hieronder leggen we u uit hoe een put optie u kan beschermen tegen een potentieel verlies van een aandeel.

 

Gebruik een put of call optie

Stel dat u wilt beleggen in een aandeel van Heineken, met een (fictieve) waarde van €28,50. Indien het aandeel de komende jaren in waarde oploopt is er niets aan de hand, maar het zou ook kunnen zijn dat de waarde juist terugloopt en u het risico loopt een verlies te moeten nemen. Gelukkig kunt u er een put optie bij kopen. Een put optie biedt u het recht om een aandeel tegen een bepaalde minimale waarde te verkopen, gedurende de looptijd. U koopt op die manier als het ware bescherming tegen een daling van het aandeel. U kunt de putoptie met een looptijd van 5 jaar kopen voor €6,30, waarmee u kunt zorgen voor een minimale waarde van €30. Zakt de koers van het aandeel, of stijgt deze niet? Dan kunt u het aandeel alsnog voor €30 verkopen en zorgen voor een beperkt verlies. Inderdaad, een verlies, want de kosten van het aandeel bedragen nu €28,50, plus €6,30 voor de put optie (totaal €34,80). Zou het aandeel inderdaad flink in waarde zakken? Dan krijgt u €30 terug voor een aandeel dat €34,80 kost, waardoor het verlies beperkt blijft.

Geeft het aandeel ook nog eens dividend? Indien u 3,5% dividend over het aandeel ontvangt betekent dit dat u ieder jaar ongeveer €1 aan rendement ontvangt, wat betekent dat u na 5 jaar tijd €35 voor het aandeel krijgt en u zelfs standaard een kleine winst maakt.

Zou het aandeel in waarde oplopen, bijvoorbeeld naar €40? Dan maakt u een rendement van €5,20 per aandeel (€40 – €28,50 – €6,30), in plaats van de volledige €11,50 ten opzichte van de oorspronkelijke koers. U levert wat dat betreft wat rendement in, om aan de andere kant zekerheid aan te kunnen kopen.

 

Stop loss instellen

Wilt u liever geen gebruik maken van opties, mede door het rendement dat u verliest? U kunt in ieder geval een stop loss order instellen, om het verlies te beperken. U kunt er op die manier voor zorgen dat u een positie automatisch sluit, op het moment dat het resultaat tegenvalt en u het verlies op tijd wilt nemen. Het nadeel hiervan is echter dat een aandeel over langere tijd toch weer aan waarde kan winnen, iets waar u met een bescherming door put opties van had kunnen profiteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *