Fusie

Krijg meer informatie over de term: FusieFusie

Een fusie vormt een bijzondere handeling binnen het bedrijfsleven, die voor de aandeelhouders grote gevolgen zal hebben. Het is wat anders dan een overname, al lijkt het hier in een aantal gevallen wel op. Met name met het oog op de aandelen en de beleggers vertoont de fusie veel overeenkomsten met een overname. Op het moment dat er een fusie plaatsvindt besluiten twee bedrijven om samen verder te gaan. Dit betekent tevens dat het aandelenkapitaal van de beide ondernemingen bij elkaar zal komen, om samen te staan voor de volledige waarde van de gefuseerde ondernemingen.

 

Samenvoeging van bedrijven

Op het moment dat er een fusie plaatsvindt zullen twee bedrijven besluiten om met elkaar verder te gaan, onder één nieuwe bedrijfsnaam. In de meeste gevallen zal er een combinatie van de beide namen worden gekozen, of wordt er ruimte gemaakt voor een totaal nieuwe naam. Dit is een belangrijk verschil met een overname, aangezien het overgenomen bedrijf dan over het algemeen volledig in het andere bedrijf op zal gaan. In dit geval steken twee bedrijven de koppen bij elkaar, om sterker verder te gaan en bijvoorbeeld te zorgen voor een groot marktaandeel binnen de branche.

Bedrijven kunnen om verschillende redenen kiezen voor een fusie. Een van de grootste voordelen is de schaalvergroting, die het mogelijk maakt om de kosten te beperken. De overhead en andere indirecte kosten zullen in de meeste gevallen lager uitvallen. Dat heeft te maken met het feit dat er nog maar een enkele administratieafdeling nodig is om alle administratie te verwerken en ook andere afdelingen wellicht beter samen kunnen gaan werken. Daarnaast kunnen bedrijven overgaan tot een fusie op het moment dat de kennis van de specialisten elkaar mooi aanvult. De fusie zorgt er dan voor dat er een nieuwe specialist ontstaat, die de klant van A tot Z kan ontzorgen.

 

Fusie of overname

Een fusie is wat anders dan een overname, al wordt er vaak op een vergelijkbare manier met de aandeelhouders omgegaan. Op het moment dat u als belegger te maken krijgt met een overname is het echter mogelijk om de aandelen te verkopen, aan de partij die het andere bedrijf over wil nemen. In het geval van een fusie is het niet nodig om de aandelen te verkopen, maar zullen de aandelen het recht geven om aandelen in het nieuwe bedrijf te verkrijgen. Om te bepalen wat de nieuwe aandelen ten opzichte van de oude waard zijn zal er een financieel expert vanuit de bank aan te pas moeten komen. Banken begeleiden de ondernemingen die willen fuseren vaak, om alles op het financiële gebied glad te strijken.

Na een fusie kunt u zelf besluiten of u het nieuwe aandeel in uw bezit wilt houden, of dat u dit aan de andere kant aan wilt bieden. In veel gevallen wordt een aandeel meer waard op het moment dat er een fusie aan zit te komen en wanneer deze daadwerkelijk plaatsvindt. Dat heeft te maken met het feit dat de onderneming er met de fusie voor zorgt dat er toegevoegde waarde ontstaat, die tot uiting komt in de prijs van het aandeel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *