Dunne markt

Wat is een dunne markt?Dunne markt

De dunne markt geeft aan dat er sprake is van weinig handel op de beurs. We kunnen dit afmeten aan het aantal aandelen dat er verhandeld wordt. We spreken van een dunne markt wanneer er weinig aandelen van eigenaar verwisselen. Dit komt de situatie op de beurs over het algemeen niet ten goede, aangezien het er onder andere voor zorgt dat ook andere beleggers het vertrouwen in hun mogelijkheden kunnen verliezen. Op het moment dat er sprake is van een dunne markt zal ook de volatiliteit van bepaalde aandelen afnemen. Bovendien kan de afgenomen vraag ervoor zorgen dat de waarde van een aandeel daalt. Wat dat betreft is het binnen een dunne markt over het algemeen van belang om voorzichtig te handelen en rekening te houden met het feit dat de activiteit beperkt is.

Er kan om verschillende redenen een dunne markt ontstaan. Dit kan te maken hebben met weinig vraag en aanbod, bijvoorbeeld als het gevolg van naderende feestdagen. Het kan ook te maken hebben met de verwachting van belangrijk economisch nieuws, wat ervoor zorgt dat beleggers op hun plaats blijven en nog even geen actie ondernemen.

 

Weinig vraag en aanbod

Op het moment dat er sprake is van weinig vraag spreken we van een dunne markt. Dit geldt echter net zo goed voor een beperkt aanbod. In de beide gevallen is het onmogelijk om handel uit te voeren, waardoor het minder interessant is om op de beurs actief te zijn. Een tekort aan vraag kan ervoor zorgen dat de prijs daalt en aandeelhouders hun aandelen vast proberen te houden. Dit zorgt er vervolgens voor dat er ook weinig aanbod is. Aan de andere kant kan een beperkt aanbod ervoor zorgen dat de prijs oploopt, waardoor de beleggers voor minder vraag naar de effecten zullen zorgen.

 

Naderende feestdagen

We zien onder andere een dunne markt ontstaan op het moment dat de feestdagen dichterbij komen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat veel handelaren rond die tijd met vakantie gaan, of de tijd met familie en vrienden doorbrengen. Bovendien kiezen veel beleggers ervoor om hun posities rond deze tijd vast te houden en de aan- en verkoopbeslissingen over de feestdagen heen te tillen. Ook tijdens de zomervakantie is er relatief vaak sprake van een dunne markt, omdat er dan minder in aandelen gehandeld wordt dan tijdens een reguliere werkweek.

 

Belangrijk economisch nieuws

Tenslotte kan er een dunne markt ontstaat op het moment dat er sprake is van belangrijk economisch nieuws, dat eraan zit te komen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat dit ervoor kan zorgen dat beleggers het nieuws af wensen te wachten. Ze nemen voor die tijd hun positie in, door aandelen aan te kopen of deze aan de andere kant juist van de hand te doen. Vervolgens willen veel van de beleggers het economische nieuws afwachten, om daarna hun slag te slaan. Er ontstaat dan tijdelijk een dunne markt, tot op het moment dat het nieuws daadwerkelijk naar buiten komt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *