De schuld van de VS

We hebben in NSchuld van de VSederland te maken met een behoorlijke staatsschuld, maar dat is nog niets vergeleken bij de schuld van de VS. De schuld van de overheid bedraagt op dit moment zo’n 17.000 miljard dollar, terwijl de totale schuld van zowel de overheid als inwoners in de Verenigde Staten meer dan 60.000 miljard dollar bedraagt. Dit brengt enorme rentelasten met zich mee en zorgde er onlangs al eens voor dat Amerika een tijd lang zonder regerend bestuur kwam te zitten. De enorme schuld van Amerika werd jarenlang afgedaan als onbelangrijk, maar het wordt steeds beter duidelijk dat het land boven de stand leeft en het van belang is om daar wat aan te doen.

 

Schuld per inwoner en per belastingbetaler

De schuld van Amerika bedraagt ruim $55.000 per inwoner, wat betekent dat iedere baby die geboren wordt al direct 2 gezinsauto’s aan schuld achter z’n naam heeft staan, zonder dat er ook nog maar een woord gesproken is. Kijken we alleen naar de belastingbetalende inwoners van Amerika? Dan bedraagt de schuld ruim $150.000. Dat betekent dat iedere Amerikaan die belasting betaalt een schuld ter waarde van een klein huis achter zijn of haar naam heeft staan, zonder dat men daar aan de andere kant iets voor terugkrijgt. De schulden in Amerika zijn enorm en het lijkt voorlopig lastig om daar iets aan te doen dat daadwerkelijk invloed heeft.

 

Uitgaven van de overheid

De uitgaven van de overheid zijn enorm en bovendien groter dan wat het land aan de andere kant weet op te halen uit belastingen en bijvoorbeeld de export van producten. De overheid heeft te maken met een tekort op de begroting van ongeveer 600 miljard, een bedrag dat groter is dan het Bruto Nationaal Product van Nederland als geheel. Dat betekent dat Amerika ieder jaar meer schulden maakt en er voorlopig geen einde zal komen aan de enorme berg die er inmiddels is ontstaan. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat men er in Amerika alles aan doet om het tekort terug te dringen. Dit zorgt er echter vooral voor dat er flinke bezuinigingen nodig zijn, na een periode waarin het economisch al niet gemakkelijk is geweest.

 

Soorten schulden van de VS

Het is in Amerika echter niet alleen de overheid die een enorme schuld heeft, ook andere vormen van schuld zijn er in de loop der jaren enorm opgelopen. De totale persoonlijke schuld van Amerikanen bedraagt bijvoorbeeld bijna 16.500 miljard dollar, bijna net zoveel als de schuld van de overheid zelf. De schuld is zelfs hoger dan de hypotheekschuld van alle Amerikanen bij elkaar. Deze schuld bedraagt ruim 13.000 miljard en zit niet verwerkt in de persoonlijke schuld. Studenten doen met bijna 1.200 miljard ook een aardige duit in het zakje en de credit card schuld in Amerika speelt met 850 miljard dollar ook een behoorlijke rol.

Al deze schulden tonen aan dat Amerika al lang boven haar stand leeft en het van groot belang is om daar snel iets aan te doen. Zelfs wanneer de overheid ingrijpende maatregelen zou nemen zou het echter jaren duren voordat alle schulden tot een acceptabel niveau zouden kunnen dalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *