De Amerikaanse economie

DeAmerikaanse economie Amerikaanse economie zou volgens de berichten weer groeien, maar wat groeit er dan precies? Het gaat om het Bruto Binnenlands Product, maar dat lijkt vooral te maken te hebben met het grote aantal leningen dat er wordt afgesloten nu de rente erg laag staat. Een aantal statistieken lijken echter aan te geven dat het helemaal nog niet zo goed gaat met de Amerikaanse economie.

Er staat bijvoorbeeld voor bijna 93 miljoen vierkante meter aan winkelruimte leeg in Amerika en de grote Elektronicazaak Radio Shack gaat nog eens meer dan 1.000 winkels sluiten. Verder heeft ook Staples te maken met problemen en daalt de omzet van Office Depot al tijden. Ook diverse andere winkels staan op het punt om winkels te sluiten, banen te schrappen en op andere manieren voor een besparing op de kosten te zorgen.

Wat dat betreft lijkt het erop dat veel van de problemen voor de Amerikaanse economie nog aanstaande zijn. Deze zijn nog niet voorbij, waardoor de problemen de komende jaren nog groter worden en het daarna pas mogelijk is om te werken aan stabilisatie en uiteindelijk het herstel. Ook uit een aantal recente onderzoeken blijkt dat het niet zo goed gaat met de Amerikaanse economie en het van belang is om kritisch te kijken naar de berichten op dit gebied die naar buiten komen.

 

Hoogopgeleide jongeren

Het aantal hoogopgeleide jongeren in Amerika dat een baan op niveau kan vinden neemt al een tijd lang af. Jongeren met een academische opleiding dienen bijvoorbeeld genoegen te nemen met een parttime baan, of dienen een baan ver onder hun niveau te accepteren. Doen ze dat niet, dan kunnen ze niet aan het werk en zitten ze thuis. Daarnaast is er als het gevolg hiervan een grote groep jongeren in Amerika aanwezig die helemaal geen werk kan vinden. Zij staan vanwege hun lagere opleiding helemaal aan de kant, waardoor een grote werkloosheid onder jongeren een behoorlijk probleem vormt.

 

Zwakke economie

Daarnaast is er sprake van een algeheel zwakke Amerikaanse economie, die minder sterk is dan een aantal van de cijfers ons willen doen laten geloven. De officiële werkloosheid in Amerika daalt, maar dat lijkt vooral te maken te hebben met het feit dat een groeiende groep Amerikanen stopt met het zoeken naar een baan. De participatiegraad is er nog maar 63%, het laagste niveau in 34 jaar. Bovendien komen er nieuwe banen bij in Amerika, maar groeit de populatie harder en zijn dat er dus nooit voldoende om iedereen te kunnen voorzien.

 

Lage klasse

Verder blijkt uit een onderzoek van Pew Research dat een dalende groep Amerikanen zich tot de middenklasse rekent. In plaats daarvan spreekt een groeiende groep van het behoren tot de lage klasse in Amerika. Dat aantal is toegenomen van 25 naar 40%, wat betekent dat een groot deel van de Amerikanen niet de middelen heeft om te doen wat zij graag willen. Met name de jongere generatie is niet bepaald positief over de vooruitzichten en heeft er een hard hoofd in dat hier op korte termijn verandering in zal komen. Wat dat betreft zullen we cijfers over de Amerikaanse economie voortaan met een korreltje zou moeten nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *