Chart

Wat is een chart (koersgrafiek)?Chart

De chart is een koersgrafiek, ‘chart’ is hier het Engelse woord voor. Het is een van de meest eenvoudige onderdelen van de technische analyse, waar we naar kunnen kijken om een idee te krijgen van de koersontwikkeling. We kunnen de chart vervolgens gebruiken om te werken met diverse technische indicatoren, bijvoorbeeld om een trend of zelfs een trend reversal te herkennen. We doen dit met name binnen de technische analyse die we gebruiken bij het speculeren. Het beleggen op de lange termijn vraagt in de meeste gevallen om een goede fundamentele analyse, aangezien het op basis daarvan mogelijk is om de verdere toekomst goed in te schatten.

 

Koersgrafiek

De koersgrafiek noemen we ook wel een lijngrafiek en zit op een eenvoudige manier in elkaar. Op de horizontale as zien we de tijd, die we zelf kunnen plotten aan de hand van de tijdspanne die we wensen te beoordelen. Op de verticale as zien we de koers van een bepaald aandeel of het aantal punten van een index. Op het moment dat deze over de tijd stijgt of daalt krijgen we een koersgrafiek te zien die een opwaartse of een neerwaartse trend toont. Daarnaast kunnen we op basis van de chart iets zeggen over de volatiliteit in een bepaalde periode. Indien er sprake is van veel pieken en dalen is de volatiliteit hoog en vice versa.

 

Tijdspanne

Op het moment dat we een lijngrafiek, koersgrafiek of chart bekijken kunnen we zelf bepalen welke tijdspanne we willen beoordelen. We kunnen ons bijvoorbeeld richten op de laatste uren, iets wat vooral interessant is binnen forex trading. Kiest u voor een belegging op de meer lange termijn? Dan is het aan de hand van de tijdspanne over een week, een maand of een jaar interessant om na te gaan of de koers wellicht over- of ondergewaardeerd is. Ga altijd uit van het doel dat u voor ogen heeft en bepaal op basis daarvan welke chart voor u het meest interessant is.

 

Technische analyse

In combinatie met bijvoorbeeld een moving average of een van de andere technische indicatoren is het mogelijk om een technische analyse uit te voeren, voor een bepaald aandeel of een index. De koersgrafiek speelt daarbij een belangrijke rol, aangezien dit altijd de basis is voor datgene dat we graag willen onderzoeken. Het is wat dat betreft verstandig om goed naar de chart te leren kijken en in ieder geval precies te begrijpen hoe deze in elkaar zit.

 

Kandelaargrafiek

Binnen de technische analyse kiezen we er in een aantal van de gevallen voor om de koersgrafiek uit te breiden naar een kandelaarsgrafiek. We zien dan nog altijd de bekende lijn die de koers aangeeft, maar de kandelaars of candlesticks geven daarnaast aan in hoeverre de koers is gestegen of gedaald. Het is de combinatie van kandelaars die vervolgens aan kan geven of er sprake is van een trend, of wellicht een trend reversal. We kunnen de chart wat dat betreft heel handig uitbreiden en er daarmee voor zorgen dat we meer waardevolle informatie met betrekking tot de koers tot ons kunnen nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *