Candlesticks uitgelegd

Wilt u beleggen via een oCandlesticks uitgelegdnline broker? Dan is de kans groot dat u er kunt zorgen voor een technische analyse, bijvoorbeeld met candlesticks. Deze vormen een belangrijke visuele weergave van de ontwikkelingen, waarmee u kunt zorgen voor een goede inschatting van de (nabije) toekomst.

U leest de candlesticks door uit te gaan van open, high, low en close. Open staat voor de openingsprijs, High staat voor het hoogste punt binnen een bepaalde periode, Low voor het laagste punt en Close voor de sluitingsprijs die er plaatsvond. De candlesticks staan altijd voor een bepaalde periode. De kleur van de bars geeft aan of er sprake was van een stijging of een daling van de koers.

 

Signalen van de candlestick bars

De candlesticks kunnen in principe drie verschillende signalen afgeven. Het kan gaan om een voortzetting van de huidige koers, een trendomkering of besluiteloosheid.

We onderscheiden binnen de candlesticks allereerst de bullish en bearish continuation bars. Dit zijn de bars die een voortzetting van de huidige trend aan kunnen geven. Het gaat om een trend omhoog of omlaag, afhankelijk van de ontwikkeling van de koers. Op het moment dat u een bullish continuation bar ziet is dit een sterke indicatie dat de koers zich verder zal blijven bewegen, in de richting die al is ingezet.

Aan de andere kant kunnen de candlesticks u aangeven dat de koers zich waarschijnlijk om zal keren. Deze bars zijn erg interessant, aangezien een trend reversal een uitstekend moment vormt om in te stappen (of short te gaan). U kunt bijvoorbeeld de high/ low test herkennen. De high test laat zien dat de open en close in de onderste helft van de bar liggen, terwijl de koers in die periode welk flink omhoog is bewogen. De candlesticks geven in dit geval aan dat de kopers er ondanks de opwaartse druk niet in zijn geslaagd om de opwaartse trend vast te houden.

Een andere vorm van candlesticks die een trend reversal aan kunnen geven zijn de train tracks en twin towers. Het gaat om 2 bars waarbij  de opwaartse beweging als het ware werd geweigerd. De bars lijken een beetje op de high test, al is er in dit geval sprake van een spreiding over een groter oppervlak. Houd er rekening mee dat de bars ongeveer gelijk aan elkaar dienen te zijn, om de trend duidelijk aan te geven. De kans is groot dat de koers na een train track in elkaar zal zakken.

Ten derde kunt u met de candlesticks een vorm van besluiteloosheid herkennen. Dit maakt het risicovol om in te stappen, aangezien het lastig is te voorspellen hoe de koers zich zal ontwikkelen. U kunt dit bijvoorbeeld herkennen aan inside bars. In dat geval past de volgende bar steeds in de vorige bar. Niemand weet welke kant de koers op zal gaan, waardoor het beter is om nog even niet in te stappen. Indien er sprake is van dubbele inside bars is de besluiteloosheid nog veel groter. Uiteraard is de kans groot dat er na de periode van besluiteloosheid een ommekeer plaats zal vinden, waarmee de candlesticks wel duidelijk aangeven wat er gaat gebeuren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *