Brokerkosten

Brokerkosten Brokerkostenvormen een relatief achterhaald begrip, al brengen een aantal brokers u deze nog altijd in rekening. De brokerkosten staan voor kosten die een broker voorheen diende te maken om in het buitenland effecten aan te kunnen kopen. De buitenlandse transacties waren lange tijd duurder dan die in Nederland, met name voordat er op brede schaal sprake was van het internet. Het was daardoor niet meer dan normaal dat de brokers u brokerkosten in rekening brachten, op het moment dat u buitenlandse aandelen wilde kopen. Vandaag de dag is het echter uitstekend mogelijk om gebruik te maken van een broker die geen brokerkosten in rekening zal brengen, dus zoek daar goed naar.

 

Bovenop de transactiekosten

De brokerkosten dient u niet te verwarren met de transactiekosten of andere kosten die u betaalt om te kunnen handelen. Het gaat in plaats daarvan om een opslag, bovenop de reguliere kosten die u betaalt om een bepaalde order uit te laten voeren. Over het algemeen was er alleen bij de buitenlandse transacties sprake van brokerkosten. Vandaag de dag kunt u zowel binnenlands als buitenlands handelen, zonder dat er aan de andere kant sprake zal zijn van extra kosten voor de orders die u uit wilt laten voeren door de broker van uw keuze.

 

Traditionele banken

Het zijn voornamelijk de traditionele banken die u kosten in rekening brengen voor het handelen in buitenlandse effecten. Zij doen dit vanuit het verleden en niet alle banken hebben tot nu toe besloten om dit terug te draaien. Met name Fortis staat bekend als een bank die de kosten lange tijd hanteerde en er daarmee voor zorgde dat u als belegger relatief veel kosten betaalde. Kijk goed naar de verschillende brokers die u met elkaar wilt vergelijken en of ze u brokerkosten in rekening brengen. Is dat het geval? Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een andere broker. U zorgt er op die manier voor dat u minder kosten hoeft te maken, terwijl u zowel in het binnen- als buitenland de transacties uit kunt laten voeren die u graag wilt doen.

 

Rendement van uw beleggingen

De brokerkosten gaan direct ten koste van het bruto rendement dat u maakt, het verschil tussen de kosten bij aankoop en de opbrengst bij verkoop. Des te meer brokerkosten en andere kosten u aan de broker betaalt, des te minder van het bruto rendement er over zal blijven. Het resultaat is uiteindelijk het netto rendement, dat u zo groot mogelijk wenst te maken. De brokerkosten vormen een onnodige aanslag op het bruto rendement, dus ga op zoek naar een broker die deze niet in rekening brengt en u daardoor op een meer voordelige manier van dienst kan zijn met de verschillende transacties.

Uiteraard zijn het vooral de online brokers die u geen brokerkosten in rekening brengen en u daardoor voordeliger van dienst kunnen zijn. Bekijk bijvoorbeeld Plus500, Interactive Brokers en Markets, of bekijk de broker DeGiro. Op die manier ontloopt u de brokerkosten en kunt u zorgen voor een meer aantrekkelijk netto rendement, de daadwerkelijke winst die u met uw beleggingen kunt maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *