Beleggen in goedkope of goede bedrijven?

Zoekt u naar deBeleggen in godkope of goede bedrijven optimale beleggingsstrategie, om uw portefeuille met aandelen op een zo effectief mogelijke manier vorm te geven en toe te werken naar een maximaal resultaat? Dan is het interessant om goed te kijken naar het verschil tussen goede en goedkope bedrijven, op het moment dat u nadenkt over de aandelen die u aan wilt kopen. U kunt gebruik maken van de ROIC en de EY om na te gaan welke bedrijven er ‘goed’ of ‘goedkoop’ zijn. Uit een analyse van Mike Seckler en John Alberg blijkt dat het vooral interessant is om te beleggen in de goedkope aandelen, aangezien deze u een aanzienlijk beter rendement dan dat van de markt op kunnen leveren.

 

Goede aandelen

Goede aandelen kunt u herkennen door goed te kijken naar de ROIC. Het gaat om de Return on Invested Capital. Op het moment dat een bedrijf een goed rendement weet te realiseren over het vermogen dat een bedrijf investeert geeft dit aan dat de onderneming er goed in slaagt om operationeel goede zaken te doen. Een investering doet men om waarde toe te voegen, een hoge ROIC laat zien dat dit inderdaad het geval is. We spreken in dat geval van goede aandelen, die laten zien dat een onderneming er goed voor staat en deze de moeite van een investering waard is.

 

Goedkope aandelen

Aan de andere kant is het mogelijk om u te richten op de goedkope aandelen. Het gaat dan niet simpelweg om de aandelen met een lage aandelenkoers, maar om de aandelen die goedkoop zijn ten opzichte van de winst die het bedrijf weet te realiseren. Indien een onderneming veel winst realiseert loopt de koers van het aandeel normaal gesproken op, aangezien aandeelhouders daar als eigenaars van kunnen profiteren. Blijft de koers van een aandeel achter bij de winst die de onderneming aan de andere kant weet te realiseren? Dan is er sprake van een goedkoop aandeel en is het de moeite waard om hierin te investeren.

 

Earnings Yield

We kunnen de Earnings Yield berekenen om na te gaan of er inderdaad sprake is van een goedkoop aandeel. De EY of Earnings Yield staat voor de winst-koersverhouding, het omgekeerde van de koers-winstverhouding. Het is van belang om deze twee niet door elkaar te gebruiken, aangezien ze op een andere manier tot inzichten kunnen leiden. Earnings Yield is over het algemeen een betere maatstaf dan de k/w-verhouding, omdat u in dit geval ook rekening kunt houden met eventuele schulden en cash. U krijgt daardoor een beter beeld van hoe een onderneming ervoor staat.

U kunt het best op zoek gaan naar bedrijven met een hoge Earnings Yield. Dit geeft aan dat het bedrijf relatief veel winst maakt, terwijl dit aan de andere kant (nog) niet tot uiting komt in de koers van een bepaald aandeel. Indien u kiest voor dergelijke aandelen kunt u een rendement maken dat hoger ligt dan dat van de rest van de markt. U kiest als het ware voor de winnaars binnen de markt, waarmee u ervoor kunt zorgen dat u de positieve uitschieters bij elkaar kunt brengen. Het is daarnaast uiteraard van belang om naast de Earnings Yield ook de bedrijfsspecifieke risico’s in de gaten te houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *