Alles over stockpicking

Stockpicking, Stockpickingwat is het, heeft het nut en kunt u er gebruik van maken? Het is op de beurs de kunst om winnaars te vinden, waarmee u een aantrekkelijk rendement kunt realiseren. Des te meer winnaars u in uw mandje opneemt, des te beter het rendement zal zijn. Spreiding is goed om te zorgen voor een stabiel rendement, maar het zorgt er ook voor dat de winnaars te maken krijgen met de dempende werking van een aantal verliezers. Stockpicking staat voor het selecteren van alleen de winnaars, door de verliezers links te laten liggen.

Stockpicking is echter niet gemakkelijk. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de gemiddelde aap er beter in slaagt om een mandje met beleggingen te kiezen, dan een specialist die er verschillende berekeningen en analyses op los laat. De markt valt eigenlijk niet te voorspellen, waardoor het moeilijk is om met specifieke aandelen een goed rendement te behalen. In plaats daarvan lijkt het beter om enige spreiding aan te brengen en goed te kijken naar de verhouding tussen het risico en rendement. Stockpicking leidt tot een zeer hoog risico, met in het geval van goede keuzes ook een erg aantrekkelijk rendement.

 

Stockpicking ontzettend lastig

Uit recent onderzoek uit Amerika is echter gebleken dat 80% van de fondsmanagers er niet in slaagt om betere resultaten te behalen dan de benchmark, zoals de index van de markt. Dat betekent dat slechts 1 op de 5 beleggers erin slaagt om de markt te verslaan en door middel van stockpicking voor een aantrekkelijk resultaat te zorgen. Het gaat daarmee om een zeer laag aantal, wat aan lijkt te geven dat het weinig zin heeft om zelf een keuze te maken uit alle aandelen en de winnaars te selecteren. Op basis van pure kans zou immers 50% van de beleggers het beter moeten doen dan de markt, zodat de andere 50% het iets minder kan doen en de markt het gemiddelde vormt.

 

Spreiding en kosten

Het lijkt wat dat betreft slimmer om stockpicking wat meer los te laten en in plaats daarvan goed te kijken naar spreiding en naar kosten. Bent u bereid wat meer risico te nemen en eventueel toe te werken naar een hoog rendement? Breng dan minder spreiding aan, dan wanneer u graag voor een stabiel rendement wilt zorgen. Let aan de andere kant goed op de kosten. De beste stockpickers zorgen wellicht voor een aantrekkelijk rendement, maar hoge kosten kunnen er dan alsnog voor zorgen dat de netto opbrengst niet (veel) hoger uitkomt dan de benchmark op dat moment.

 

Winnaars selecteren

Wilt u graag winnaars selecteren en toch proberen gebruik te maken van stockpicking? Dan kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van de Piotroski F-score. U kunt aan de hand van een aantal elementen een score berekenen, om na te gaan welke aandelen zich kwalificeren als winnaars. Hij slaagde er in de jaren ’90 in om op die manier significant beter te scoren dan de benchmark. Uiteraard bieden ook hier de resultaten uit het verleden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar het is de moeite waard om stockpicking op die manier toch een kans te geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *