Administratiekantoor

Wat is een administratiekantoor?

 

AdministratiekantoorHet administratiekantoor maakt het mogelijk om aandelen uit te geven, maar het stemrecht aan de andere kant zelf te behouden. Een onderneming kan een administratiekantoor gebruiken om zelf te blijven bepalen welke koers de onderneming zal varen, terwijl het aan de andere kant toch mogelijk is om kapitaal op te halen bij beleggers en investeerders. Het is wat dat betreft een vorm van een beschermingsconstructie, al is het een van de meest uitgebreide die ervoor zorgt dat het stemrecht de onderneming zelf totaal niet zal verlaten.

Indien een onderneming gebruik maakt van een administratiekantoor heeft u alleen de mogelijkheden om certificaten te kopen, op basis van de aandelen die het kantoor zelf in handen heeft. Houd er wat dat betreft rekening mee dat u de certificaten puur kunt kopen om een financieel rendement te maken.

 

Aandelen en certificaten

Het verschil qua aandelen en certificaten is financieel gezien niet zo groot, maar brengt wel belangrijke consequenties met zich mee. Op het moment dat u aandelen in handen heeft bent u als het ware een stukje eigenaar van een onderneming. Dit betekent dat u een koerswinst kunt maken, u recht heeft op dividend en u beschikt over stemrecht. Indien u een groot aantal aandelen bezit betekent dit in theorie dat u de mogelijkheid heeft om mee te beslissen over de koers die de onderneming zal varen.

Een administratiekantoor heeft alle aandelen van een onderneming in handen en zal vervolgens certificaten uitgeven, op basis waarvan u de mogelijkheid heeft om in het bedrijf te investeren. Houd er rekening mee dat het certificaat u recht geeft op de koerswinst van het aandeel en eventueel het dividend dat er wordt uitgekeerd. U heeft nadrukkelijk geen stemrecht, aangezien het bedrijf dat niet uit handen wenst te geven.

 

Geen stemrecht

U heeft geen stemrecht op het moment dat u gebruik maakt van certificaten, waardoor u bijvoorbeeld niet kunt deelnemen aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Tijdens deze vergadering zou alleen het administratiekantoor aanwezig zijn, aangezien dit in theorie de enige aandeelhouder is. Dat u vervolgens een certificaat in handen heeft zorgt ervoor dat u een aantrekkelijk financieel rendement zou kunnen maken, maar verandert verder niets aan de zaak. Bepaal vooraf het doel dat u voor ogen heeft door aandelen aan te kopen. Indien het u puur gaat om de financiële investering hoeft het geen probleem te zijn om certificaten in plaats van aandelen aan te kopen. Wilt u actief gebruik maken van het stemrecht? Zorg er dan voor dat u te maken heeft met de daadwerkelijke aandelen, niet met certificaten van een administratiekantoor.

 

Familiebedrijf

Het administratiekantoor kunnen ondernemingen onder andere gebruiken om zich te beschermen tegen vijandelijke overnames. Met name familiebedrijven maken hier graag gebruik van. Ze kunnen op die manier voorkomen dat u als aandeelhouder stemrecht krijgt, aangezien u eigenlijk geen aandeelhouder bent. In plaats daarvan heeft u een certificaat in handen, waarmee u financieel investeert in de onderneming, zonder dat u daar bijvoorbeeld stemrecht voor terugkrijgt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *