3D printen

3D printen begint 3d printeneen steeds meer prominente plaats in te nemen in onze samenleving, al zijn het tot nu toe vooral ondernemingen die er gebruik van maken. De techniek lijkt nog niet echt door te willen breken, al is het niet gezegd dat dit over een paar jaar niet alsnog zal gebruiken. Een investering op de beurs in 3D printen lijkt er voorlopig dan ook een voor op de langere termijn, qua speculeren biedt dit nog weinig mogelijkheden. Indien de 3D printer de harten van particulieren inderdaad weet te veroveren is dit een goed moment om in te stappen. Het aandeel van 3D Systems liet eerder al een winst van 135% zien in een jaar tijd, wat aangeeft dat er flinke rendementen mogelijk zijn.

 

Aandelen van bedrijven in 3D printers

Het zijn vooral de aandelen van bedrijven die bezig zijn met de ontwikkeling van 3D printers die op dit moment interessant lijken voor beleggers. 3D Systems is hiervan de meest bekende, aangezien dit als het ware de uitvinder is van de 3D printer. Het bedrijf kreeg te maken met veel kritische beleggers, maar wist toch een positief rendement te laten zien en snoerde de short sellers daarmee als het ware de mond. Andere bedrijven binnen de branche zijn Voxeljet en ExOne, beide bedrijven die 3D produceren en deze vervolgens aan de man brengen. Het zijn de kleinere spelers binnen de markt.

 

Inschatten van de trend

Het lijkt voor beleggers vooral van belang om de trend in te schatten en goed te kijken naar de mogelijke resultaten op de lange termijn. Slagen de producenten van 3D printers erin om het grote publiek te overtuigen, of zal het altijd een product blijven waar slechts enkelen gebruik van maken? In dat laatste geval is het niet interessant om te beleggen in 3D printers, in het eerste geval kan dit op termijn enorme rendementen op gaan leveren.

 

Particuliere toepassingen

Het lijkt vooral interessant om te zien dat Stratasys zich steeds meer begint te richten op de consumentenmarkt, waarmee men flink weet te groeien binnen de 3D markt. Door de overname van MakerBot kan het bedrijf de positie verder vergroten en is het mogelijk om meer producten voor consumenten te ontwikkelen. Ook HP zal op termijn naar voren komen met een 3D printer. Dit is de absolute koning op het gebied van de reguliere printer, waardoor de ontwikkelingen elkaar de komende jaren snel op zouden kunnen volgen en het toch interessant lijkt om nu een investering te doen in de mogelijkheden van de 3D printers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *